Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Meleg lesz ma. Nagyon. Akár 38 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála. Most egy pár újabb nehéz nap jön azoknak, akik nehezebben bírják a meleget. Kitartás, csak szombatig kell várni a felfrissülésre!

Ma a nagyon drámai hangzású Ipoly nevűek ünnepelnek. Sokféle elmélet létezik arra vonatkozóan, honnan ered a név: egyes források görög, mások német eredetet tulajdonítanak neki. Utóbbi szerint az Ipoly az Ippolit névből származik és a lovakkal való kapcsolatot szimbolizálja. Valószínűbb, hogy a név az Ipoly folyó nevéből jön. Ünnepelnek még az Áldáska nevűek is, de az ő nevük jelentését már nem annyira bonyolult megfejteni.

Ma van a Balkezesek Nemzetközi Világnapja. Ezt 1976-ban tartották meg először, és a balkezesek elnyomottságára hívták fel a figyelmet. Nem volt túlzás az „elnyomottság” szó. Ma már tudjuk, hogy ennek negatív következményei vannak, de a ’60-as évekig divat volt erőszakosan „átszoktatni” a balkezes gyerekeket a jobb használatára az iskolákban. Ha a diákok a „rossz” kezüket használták, ráütöttek az ujjaikra vonalzóval (vagyis kaptak egy körmöst). Az is előfordult, hogy hátrakötötték a bal kezüket, hogy a jobbal írjanak. Ez a gyakorlat ma már tilos az iskolákban, hiszen bebizonyították, hogy az átszoktatás pusztító következményekkel járhat, és még haszontalan is. Sajnos elvétve azért mostanában is előfordul, hogy egy-egy tanító a jobbkezességre kényszeríti a kisdiákját.

Pedig a balkezességgel nincsen semmi baj, csak egy csomó ideig rossz volt a sajtója. A Biblia és a babonák is a „rossz” oldallal azonosítják a bal oldalt, és a balkezesség is mindig az ügyetlenséghez, a szerencsétlenséghez kapcsolódott. De gondoljunk csak a balszerencse, balsors, balfácán szavainkra. A pozitív jelentések a jobbhoz tartoznak: az angolban a right szó jobb oldalt és helyeslést is jelent. A balkezesség amúgy biológiai alapokon nyugszik. Hogy melyik kezünket szeretjük használni, az nem megszokás kérdése, többek között azon múlik, melyik agyféltekénk dominánsabb. Éljenek tehát a balkezesek! Olvassanak minket ők is az esti híradóig!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.