Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szeles, sőt zivataros nap lesz a hétfő. Ez talán nem is baj a kánikula után, hideg így se lesz. Krisztina napja van, ami eredetileg keresztény nőt jelent. De persze ma már simán lehet egy Krisztina buddhista vagy ateista is. Változnak az idők.

Az emberiség legalább száz éve ábrándozik a gépesített szolgákról. 1920-ban alkotta meg a robot szót Karel Čapek cseh író. A robot a szláv nyelvekben munkát jelent – az álom pedig az volt, hogy a fáradságos, lélekgyilkos melót egyszer majd gépek fogják csinálni helyettünk, mi meg pihenünk addig is.

De igazából az elmélet sokkal régebbi. A gólem a zsidó mitológia híres alakja, bár ezt még nem gépezet hajtja, hanem varázslat. A legenda szerint egy prágai zsidó pap, vagyis rabbi készítette el az óriás agyagembert, akit egy titkos varázsszóval keltett életre. A gólem feladata az volt, hogy segítse és védelmezze a város zsidó közösségét. Ám az engedelmességre szánt élő szobor öntudatra ébredt. Az egyik történet szerint azért, mert szerelmes lett. A dühöngő, pusztító óriást végül a varázsige eltávolításával deaktiválta a gazdája.

A robotokról régóta sejtjük, hogy nem veszélytelenek. Regények, filmek sokasága szól az ember ellen forduló intelligens gépekről, a leghíresebb talán a Terminator sorozat. Ma még nem gyakran találkozol igazi, fizikai testtel bíró robottal, de a mesterséges intelligenciával napról napra. Ezek csak programok, de már elég ügyesen álcázzák magukat embernek. Ma arról írunk, hogyan lehet őket felismerni.

Emellett meggyászoljuk és elbúcsúztatjuk a hagyományos Sport szeletet, ami nincs többé. Változnak az idők. Hogy még mi változik, azt pedig este a híradóban elmondjuk. Szép napot!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.