Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma a Herminák és Lídiák ünneplik névnapjukat, boldogat nekik! Végre egy kicsit fellélegezhetünk, mármint ami az időjárást illeti, elég kellemes hőmérsékletet ígérnek a hétvégére. Igaz, ennek ára is van: sok helyen lesz zápor és zivatar.

Ma előveszünk nektek egy már korábban megírt útikönyvet. Franciaországba kalauzolunk titeket, ha már minden a párizsi olimpiáról szól a napokban. A mai programban egyébként női ökölvívónknak, Hámori Lucának drukkolhatunk. De lesz magyar induló kerékpárban, kézilabdában, sportlövészetben, úszásban, vitorlázásban, vívásban és vízilabdában is. Szóval, mindenki találhat kedvére valót.

Kérdeztétek, miért pucéran versenyeztek az ókori olimpikonok. Erre is válaszolunk ma, és bizonyos vérmedvéket is megismerhettek.

Egyébként az idei olimpia kabalája, a kis fura piros lényecske egy Fríg. A Frígeket a füles frígiai sapkáról mintázták. Ezt elsőként az egyik, időszámításunk előtti időkben létesült államban, Phrügiában (Frígia) hordták, majd a perzsáknál és makedónoknál is elterjedt. A Római Birodalomban már a szabadságot jelképezte. A franciáknál pedig a nagy francia forradalom idején terjedt el, a jakobinusok viselete volt. Ők képviselték a kispolgárokat és a szegényeket a forradalomban. A Francia Köztársaság egyik szimbóluma lett, de más országok is használják a szabadság jelképeként.

Legyen szép hétvégétek!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.