Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elindult az augusztus is, méghozzá jó melegen. Néhány felhő átvonulásán kívül szinte semmi nem fog ma történni az égen, cserébe nagyon meleg lesz, 32-37 fokos maximumok jöhetnek. Az Alfonzok és a Boglárkák ünnepelnek, isten éltesse őket!

A mai nap szava, a pillangóúszás bizonyosan senki számára nem ismeretlen. Maga a művelet viszont annyira összetett, hogy mindenképp megérdemel némi magyarázatot. Bármelyik uszodában látni mell-, hát-, vagy gyorsúszásban úszó embereket, de a pillangó más, azt majdhogynem csak a profik használják. A közvetítéseken azt látjuk, hogy az élsportolók csak úgy szántják a vizet a furcsa mozdulataikkal: ilyenkor kinyújtják és kiemelik a karjaikat a vízből, majd azokkal félkört írnak le. Ezek után megint a víz alá nyúlnak, miközben a lábukkal térdből rugózó mozgást végeznek. Vagyis pillangóznak!

A pillangóúszás a mellúszásból fejlődött ki: az volt az ötlet, hogy úgy lehetne gyorsítani az úszásnemen, ha a karokat mielőbb előrejuttatnák az úszók, méghozzá a víz fölött. A pillangóban egy darabig mellúszó lábmunkával úsztak és csak később, 1936-ban jelent meg az úgynevezett delfin lábmunka, amit ma is használnak. Az úszásnem szép lassan indult világhódító útjára. Hogy mindenhová megérkezett, azt többek között ez az 1950-ben készült fotó bizonyítja:

Forrás: Wikipedia

A fotón Carlo Pedersoli, ismertebb nevén Bud Spencer látható még úszó-vízilabdázó korából. Spencer ugyanis, mielőtt a pofozkodós filmek királya lett Terence Hill-lel együtt, sikeres sportoló volt. Ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el.

A Nemzetközi Úszószövetség egyébként 1952-ben ismerte el negyedik hivatalos úszásnemként a pillangót, és 1956-ban már szerepelt az olimpiai férfi és női úszóversenyek programjában. És hogy miért írtunk minderről? Mert Milák Kristóf magyar olimpikon a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója. Az olimpia szerdai napján ugyan nem tudta megvédeni a bajnoki címét, de az ezüstérem is gyönyörűen csillog. Főleg azok után, hogy az úszó kapott hideget-meleget, miután tavaly bejelentette, hogy pihennie kell. Bátor történet Milák Kristófé: délután el is meséljük. Maradjatok velünk!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.