Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Köszöntjük az összes Juditot, Xéniát és azokat a Pétereket, akik ma ünneplik a névnapjukat. Szép, meleg napunk lesz, de a hőmérő megáll 30 fok körül, szóval kibírható.

És még előttünk az augusztus. Éppen ezért nem akarunk szükségtelenül nyomasztani az iskolakezdéssel, noha a kirakatokban már megjelentek a táskák és tanszerek. De most forró téma, hogy mit sütöget nektek a kormány szeptemberre: teljes telefontilalmat az iskolákban. Erről írunk ma, és az emiatt tiltakozó diákszervezetekről. Eddig elég ritkán fordult elő, hogy a kormányt meghatotta bármilyen ellenkezés. Szóval egyelőre esélyes, hogy tényleg elveszik a kütyüket ősztől a suliban. Hogy hogyan oldják meg, azt még senki sem tudja.

Ahogy azt sem, honnan van az a szó, hogy kütyü. Ránézésre török eredetűnek tűnik, de erre nincs bizonyíték. Arra viszont igen, hogy már háromszáz éve is használták az akkori telefonokra… ja nem. Azok még nem voltak, áramot az emberek viharban láttak csak, de arról se sokan tudták, hogy az. A kütyü akkor a termések burkát jelentette, a mogyoró héját, a makk kalapját, bab hüvelyét. Valószínűleg sokféle apró tárgyat neveztek így, majdnem olyan szó, mint az izé. Végül a nem pontosan ismert műszaki dolgok fedőneve lett, az autókban és egyebekben lifegő kis hogyishívjákoké. Majd megjöttek az elektronikus eszközök. Ma már a kütyü szinte mindig ilyesmit takar.

Közben zajlik az olimpia is, amiről megkérdeztük a véleményeteket. Ennek eredményeit is eláruljuk ma. És lesznek még izgalmas cikkek és hírek, mint mindennap. Érezd jól magad!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.