Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Anna és Anikó napja van, éljen, éljen! Amúgy itt a péntek, ha lenne most iskola, ez kiemelten jó hír lenne. De mivel még hátra van a nyári szünet fele, jobb, ha nem is nyomasztunk most a sulival. Viszont egyre melegebb lesz, a hétvégén már megint itt az igazi kánikula. Ha megteheted, menj vízpartra. Persze ne délben, amikor a legjobban tűz a nap.

Este Párizsban több ezer sportoló fog végighajózni a Szajnán, kezdődik a párizsi nyári olimpia. Igaziból már csütörtökön elkezdődött, mert annyi meccset kell lejátszani, hogy máshogy nem férne bele az időbe. Magyarországról is rengeteg sportoló indul neki az olimpiának. Lehet szurkolni, azaz imporítani, igyeheszteni, kiszlelni a kedvenceket és számolgatni az aranyérmeket. De persze az ezüstöt sem szabad lenézni, abban is rengeteg munka van. Ma jövünk egy olimpiai esélylatolgatással. Egyébként Párizsban már harmadszor rendeznek olimpiát.

Utoljára épp száz éve, 1924-ben volt Franciaország a házigazdája a világ legnagyobb sporteseményének. Ezen még művészeti versenyeket is rendeztek, irodalom, szobrászat, festészet és építészet versenyszámokban. Az építészeti verseny ezüstérmét Hajós Alfréd nyerte. Ő volt az, aki az első újkori olimpia első magyar aranyérmét is megszerezte, még 1896-ban. Igaz, akkor úszásban. De focistaként is bajnok lett, később játékvezetőként is a legjobbak egyike volt. De leginkább mégis az általa tervezett és épített épületek maradtak fenn utána, mint például a Nemzeti Sportuszoda, az Újpesti TE stadionja vagy a debreceni Arany Bika szálló.

Te nyugodtan sportolj ma, ha van kedved, de lustálkodni is ér. És ha már így esett, olvass Kispolgárt. Ma is jövünk érdekes cikkekkel, este pedig a szokásos híradóval.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.