Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Igazi, meleg, napos strandidővel indul a nyári szünet, végre nem kell korán kelni, és van idő mindenféle kalandra és rosszaságra. A szél ma fújni fog, ezért kevésbé érzitek majd, hogy mennyire erősen tűz a nap. De tudjátok, sapka! Meg naptej! És ha már itt reggel nekiálltunk papolni, még egy fontos dolog. Most dobjátok ki az iskolatáskából az utolsó szendvicsmaradékot és almamúmiát, mert szeptemberben ez sokkal undibb lesz.

Iván napja van, ez a János név szláv megfelelője. Ezért ez a nap a katolikus egyházban Keresztelő Szent János ünnepe is. Ő volt az, aki Jézust keresztelte. De mivel ez a nap sokáig a nyári napforduló, a csillagászati nyár kezdetére esett, nem véletlen, hogy számtalan pogány szokás is kapcsolódott hozzá. Az év legrövidebb éjszakáján tüzeket gyújtottak az emberek, ez az újjászületést jelképezte. A tüzet körbetáncolták, és égő faágakkal körbejárták a szántóföldeket a bő termés reményében. A híres angol drámaíró, William Shakespeare egyik vígjátéka, a Szentivánéji álom pont egy ilyen éjjelről szól, ott a tündérek, manók és emberek keverednek össze mindenféle bonyodalomban.

Shakespeare drámáiban egyébként gyakran fordul elő olyan szereplő, aki a hős életét akarja tönkretenni, vagy megnehezíteni. Ő az intrikus, aki a háttérből keveri és irányítja a szálakat. Ármánykodik és cselt sző. A politikusok ma sokszor azt akarják elhitetni velünk, hogy a világ történéseit ilyen intrikusok irányítják, akiket le kell leplezni, aztán meg le kell győzni. Soros György neve sokszor elhangzik ilyenkor. Ma róla is olvashattok. Meg persze sok más érdekességről, este pedig jön a szokásos híradó is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.