Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Boldog napot minden Ágostonnak és Hellának! Az egész hetes esőzés után ma már alig van esély záporra. Viszont délutánra akár 30 fok is lehet. Vagyis nyakunkon a kánikula!

Azt persze mindenki tudja, hogy ez hőséget, forróságot, kellemetlenül meleg időt jelent. De azt kevesen, hogy igazából kiskutyát. A latin canicula szó szerinti fordítása: kutyácska.

De miért mondjuk így? Oké, nem esne jól, ha harminc fokban még egy kiskutya is ülne a nyakunkban. De ez igaz a bárányra meg a macskára is. És ha már állat, akkor egy nagy kutya még melegebb és kényelmetlenebb lenne!

A megfejtés az égre van írva, a nagy kutyával együtt. A Nagy Kutya (Canis Maior) ugyanis egy csillagkép, és ennek egyik csillaga a Kis Kutya, a Canicula. Ezt ma Szíriusz néven ismerjük. Az ókori Rómában pedig a csillag megjelenése jelezte a nyári forróság beköszöntét.

Ma a kollégisták életéről írunk. Ma már főleg egyetemisták költöznek kollégiumba, ha nem a szülővárosukban tanulnak. De most is vannak középiskolai kollégiumok. Régen pedig – mivel a közlekedés sokkal nyomorúságosabb volt, mint ma – ez volt az egyetlen megoldás. De milyen az élet távol a családtól? Mi benne a rossz, és mitől lehet mégis jó?

Ezenkívül is jövünk érdekességekkel, és mint minden hétköznap, este a hírekkel is. Nemcsak a kánikula van a nyakunkon, hanem a választások is, szóval biztosan lesz miről mesélni. Szép napot! Nincs már sok hátra a tanításból!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.