Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szépséges, meleg idő lesz a hűvös hajnal után! Boldog névnapot a Gyöngyiknek, és ha esetleg ismersz Bonifácot, akkor neki is. Bonifác az utolsó fagyosszent, vagyis most már túl hideg nem lehet. Igaz, a klímaváltozással ez a hagyomány is megbukott már. Lehet, hogy új fagyosszenteket kell majd kinevezni?

Mindenesetre a hidegtől már nem kell félni. Néha pedig jól esik félni egy kicsit. Ezért is írunk annyit szörnyekről, szellemekről meg ufókról. Nemcsak mert reméljük, hogy nektek is belefér egy kis borzongás, hanem mert mi is szeretjük a rejtélyeket.

Az persze már más tészta, ha tényleg szembejön veled két csontváz. Pedig ilyesmit Magyarországon is rebesgetnek, kísértetjárta helyek itt is vannak. Erről írunk ma, de persze nem mi magunk láttuk őket szerencsére. Biztosan kitörne a frász!

A frász az epilepszia népi neve volt, de más görcsrohamokat is neveztek így. Az epilepszia egy idegrendszeri betegség, ami ma már szerencsére jól kezelhető. Régen viszont eléggé tanácstalanok voltak az emberek, főleg ha egy csecsemő vagy egy kisgyermek szenvedett izomgörcsöktől. Maradt a babona, vagyis a frászkarika.

A frászkarika pedig egy jókora, lyukas kalács volt, amin épp átfért a baba. Kilenc szomszédtól, kilenc napon át kellett kölcsönkérni hozzá a lisztet. Amikor elkészült, átbújtatták rajta a gyereket. Amitől nyilván nem gyógyult meg, viszont a kisgyermekkori rohamok egy része magától elmúlt. Aztán az orvosok átvették a terepet, a frász pedig ma már inkább rémületet jelent. Esetleg pofont.

Szóval ma jönnek a frásztörő hazai szellemek és rémek, valamint egyéb repülő szerzetek. De természetesen mi egy Komoly Újság is vagyunk, szóval ha a felnőttek megint kavarnak valamit, arról is tudósítunk. Szép napot!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.