Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Május elseje van, és mint nyilván észrevetted, munkaszüneti nap. Hiszen ez a munka ünnepe! Ezért nem dolgozunk.

Az ünnep története még ennél is bonyolultabb. Tegnap már olvashattál róla, ma mesélünk arról, milyen volt, amikor kötelezően ünnepelni kellett. Bizony nem szunyókálhatnál most a kommunista Magyarországon, hanem már javában próbálnátok az osztálytársaiddal. Hogy aztán integethess népünk nagy tanítójának, aki leginkább egy tojásra hasonlít.

Maga a majális viszont vidám mulatság volt akkor is és azelőtt is. Maia a termékenység istennője volt az ókori Rómában, a sus maialis pedig a neki áldozott disznó neve, szó szerint Maia disznója. A róla elnevezett május már egyértelműen a jó idő, a nyár kezdete, a didergés vége. Nem csoda, hogy piknikezéssel, szabadtéri programokkal ünnepelték.

Majális a címe az egyik leghíresebb magyar festménynek is. Odafent látható a lényege, de érdemes megnézni az egészet. Szinyei Merse Pál nem csupán roppant tehetséges festő volt, hanem igen öntudatos művész is. Amikor a Pacsirta című képéről azt írták a kritikusok, hogy nem találta el a fű színét, gyeptéglákat vitetett a kiállítóterembe, hogy bizonyítsa az igazát. És igaza volt!

Nemcsak az ünnepről írunk ma. Jönnek példamutató sztárok, ha nem is akkorák, mint Szinyei Merse Pál, csak Taylor Swift és hasonlók. És a szellemvadászatról is megtudhatod, amit érdemes.

Amúgy tényleg szép idő lesz, csak egy kicsit szeles. Köszöntjük a Jakabokat és Fülöpöket, valamint a májust!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!