Jó hangulatban telt az idei Pride

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma 3 órakor elindult a budapesti Podmaniczky utcából a 29. Budapest Pride felvonulás, amiről tegnap mi is írtunk nektek. Ez az ország legnagyobb és rendszeres emberi jogi tüntetése, ahol a szexizmus, a homofóbia és transzfóbia mellett más problémákra is fel akarják hívni a figyelmet. Például a rasszizmusra vagy a klímakatasztrófára.

A menet a Hősök terén végzett, szokás szerint nagyon színes közönséggel. És a ruhák mellett ez a nemekre és korosztályra is igaz. Ilyenkor nemcsak az LMTBQI csoport tagjai, de hozzátartozók és támogatók is szoktak vonulni. Idén sok egyéb plakát mellett fideszes politikusok kampányplakátjait is átfestették a tüntetők, célozva ezzel a kormány kirekesztő politikájára.

Fotó: Kispolgár

A tömegben feltűnt David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete is. Ez nem ritka, számos ország követsége meg szokott jelenni a Pride-on. Pressman elmondta a Telexnek, aggasztják a Magyarországon érvényes LMBTQI-törvények, és erről nyilatkozatot is kiadtak 34 másik ország nagykövetségével együtt.

Karafiáth Orsolya író, költő mondta a nyitóbeszédet, a Pride történetében már harmadjára. „Annyira nagyon unom, hogy még mindig ugyanarról kell beszélnünk. Küzdelemről, bántásról, kirekesztésről, az el nem fogadásról.”

Karafiáth arról is beszélt, hogy „ha valakit idegesít, hogy van ez a színes vonulás, hogy igenis bárkinek joga van szeretni, élni és látszani, azt csak sajnálni tudom. Nem gyűlölni, mert látjuk, azzal ők sem mennek semmire. És itt szeretném megköszönni a kormányzatnak a tevékenységét. Mert igen, fiúk, túltoltátok. Persze itt bejön a jóindulatom, ez volt a mestertervetek része: elmenni a falig, megmutatni, mire képes a gyűlölet, hogy az magától, természetesen átcsapjon az elfogadásba.”

A köszöntő után több más fellépő is volt, és az is kiderült, kik vettek részt, támogatták a menetet. Például a Google, az Ikea, a Vodafone, a Magyar Telekom, a Roche és a Wolt is. Ami a pártokat és politikusokat illeti: a Momentumnak saját kamionja volt, a Kétfarkú Kutyapárt is kint volt egy óriási felfújható kutyával. A Párbeszéd-Zöldek több politikusa is megjelent, csakúgy, mint a Demokratikus Koalíció és az MSZP is. Az új TISZA párt nem vett részt a felvonuláson.

Forrás: Karácsony Gergely/Facebook
Forrás: Karácsony Gergely/Facebook

Az újra megválasztott budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely is kint volt a tüntetésen.

(Kiemelt kép: Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.