Izzadni fogtok az iskolában, Putyint nem tartóztatják le a jövő héten – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kánikulában kezditek majd a tanévet, meghosszabbították a hőségriasztást egészen jövő csütörtökig. Az előrejelzés szerint péntektől várható némi enyhülés a hőségben, de nem lesz hirtelen hűvös. A következő hetekben még biztosan marad a nyári meleg. (MTI)

A Madách Gimnázium igazgatóját felmentő államtitkár szerint a kormány az iskolákra bízza majd, hogy azok hogyan hajtják végre a mobilok tiltásáról szóló rendeletet. Maruzsa Zoltán szerint az iskolák eldönthetik, hogyan gyűjtik be és hol tárolják majd a diákok okoseszközeit. Ezt a suliknak a házirendbe is bele kell majd írni. Azt is mondta az államtitkár, hogy azt várják a mobilok korlátozásától, hogy javul majd a gyerekek tanulása és az egymás közti társas kapcsolataik is. (MTI)

Tüntetés a Madách Gimnázium felmentett igazgatója mellett. Kép: Facebook/Dési János

Tegnap írtunk arról, hogy kihirdették az egyetemi pótfelvételi ponthatárait. Ma az is kiderült, hogy vannak olyan szakok, ahová már kettes-hármas érettségivel is be lehetett jutni. Míg egyes helyekre a sikeres felvételihez akár 400 pont is kellett az 500-ból, de van olyan iskola, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, ahova 114 pont is elég volt egy fizetős, levelező kereskedelmi szakhoz. A Dunaújvárosi Egyetemen is elég volt az alacsony pontszám, például 136 ponttal már be lehetett jutni az önköltséges kommunikáció- és médiatudomány szakra. (eduline.hu)

Az Európai Bizottság elnöke keményen odaszólt a magyar miniszterelnöknek. Ursula von der Leyen ugyan nem mondta ki Orbán Viktor nevét, de éles hangon üzent a magyar kormányfőnek az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Von der Leyen arról beszélt, hogy vannak olyan politikusok az unióban, akik a háborúért nem a megszállót, hanem az áldozatot hibáztatják. Azzal folytatta, hogy korábban például senki nem hibáztatta a magyarokat azért, amiért 1956-ban megszállták az országot a szovjetek. Az akkori megszállás pont olyan rettenetes és jogsértő volt, mint a mostani. (nepszava.hu)

Ursula von der Leyen. Forrás: Wikipédia
Ursula von der Leyen. Forrás: Wikipédia

Vlagyimir Putyin a jövő héten először látogat olyan országba, ahol érvényes az ellene kiadott nemzetközi elfogató parancs. Ennek ellenére nem valószínű, hogy Mongóliában le fogják tartóztatni az orosz elnököt. Olyannyira nem, hogy a mongol hatóságok meg is nyugtatták az oroszokat, hogy nem fogják bilincsbe verni Putyint. Az elfogató parancsot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) adta ki tavaly márciusban az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűncselekmények miatt. Az ICC által hozott parancsokat elvileg a világ 124 országában be kellene tartani, de a bíróság nem kötelezhet erre egy országot sem. Magyarországon nem lépett életbe az a törvény, ami szerint nálunk is be kéne tartani a bíróság határozatait, tehát hozzánk nyugodtan jöhet bármikor az orosz elnök. (guardian.com)

Aggasztóan kevés baba született idén júliusban. Mindössze 6793 gyerek jött világra a múlt hónapban. Ez a szám tavaly ilyenkor 7800, 2022-ben pedig 8327 volt.  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azt is közölte, hogy a halálozások száma viszont ennél jóval kisebb mértékben ugyan, de 2,8 százalékkal nőtt. 10 044-en haltak meg ebben a hónapban, 278-cal többen, mint egy évvel korábban. Jelentősen csökkent idén nyáron az esküvők száma is, 14 százalékkal kevesebben házasodtak össze idén júliusban, mint tavaly ilyenkor. (hvg.hu)

Pixabay

Egymásnak esett egy mongúz és egy kobra az egyik indiai reptér futópályáján, ezért nem tudott felszállni egy gép. Az esetet az egyik utas videóra is vette. Az küzdelem eleinte döntetlennek látszott, míg meg nem jelent két másik mongúz, és csapatostul rá nem rontottak a kígyóra. Az sajnos nem derült ki, mi lett a bunyó vége, de a mongúzok jó eséllyel túlélnek egy kobratámadást. A szervezetük ugyanis kis mértékben védett a kígyóméreggel szemben. (nypost.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.