Ivóvízzé alakítja a pisit egy új űrruha

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újfajta űrruhát fejlesztettek ki az amerikai Cornell Egyetemen. Az új ruha képes arra, hogy ivóvízzé alakítsa a pisit. Ez azért nagyszerű találmány, mert az űrhajósok eddig csak legfeljebb egy liter vizet tudtak magukkal vinni az űrsétákra a ruhájukban lévő tasakban. Most viszont akár 24 órán keresztül is az űrhajón kívül lehetnek.

A módszert a kutatók a Dűne-filmekből lesték el. A ruha a pisit 5 perc alatt átszűri és ivóvízzé alakítja. Annyira jól állnak a kutatások, hogy akár néhány éven belül hozzáférhetnek az űrhajósok ehhez a ruhához.

Pixabay

A Nemzetközi Űrállomáson már eddig is használtak pisit és izzadságot újrahasznosító ruhákat, de az űrhajósok nem szerették. Azt mondják, hogy azon kívül, hogy kényelmetlen, még nem is biztonságos, ugyanis ezek itt-ott szivárognak. Ez pedig még az űrben is igen kellemetlen. Sőt, volt olyan űrhajós, aki meg is betegedett miatta. Épp ezért jó hír ez újfajta technológia, amit a tervek szerint 2026-ban, a NASA Artemis-3 expedíciója során fognak élesben tesztelni, a Hold déli pólusán. Addig pedig az egyetem teszteli. Ehhez legalább 100 önkéntest keresnek, akik súlytalanságot szimuláló környezetben fogják először kipróbálni az űrruhát, és inni, amit „termelnek.” Egészségükre. (theguardian.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.