Itt a farsang, áll a bál

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehet, hogy utoljára oviban vártad a farsangot, és ma már inkább csak Halloweenkor öltöznél jelmezbe. De a tavasz elején évszázadokon keresztül népszerű volt farsangolni, sőt, számos országban ma is az. Velencében és Rio de Janeiróban is turisták tömegeit vonzza a színes, jelmezes karnevál. Ezek mögött ugyanaz az ősi hagyomány áll: a telet el kell temetni, a tavaszt pedig a lehető legjobban megünnepelni.

A farsang a legtöbb országban Vízkeresztkor, január 6-án kezdődik és hamvazószerdáig, azaz a húsvét előtti negyven napos böjt kezdetéig tart. Idén ez éppen február 14-re esik. A tavaszvárás pogány kori ünnepeiből alakult ki, ami egészen változatos szokásokból állt, a zajos mulatozástól a bolondozáson, tréfacsináláson keresztül a nagy evés-ivásokon át az udvarlásig, párkeresésig.

Jelmezes farsangi bál, Sopron, 1928. forrás: Fortepan

Nem lehetett betiltani a mulatozást

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, egyszerre vettük át ezeket a németektől és az olaszoktól is. A farsang szavunk egyébként német eredetű, a karnevál pedig olasz, mindkettő erre az ünnepkörre utal. Az egyház természetesen nem vette jó néven a pogány hagyományokat, a fékeveszett mulatozást. Az ördög művének tartotta, és a 16. század elején be akarta tiltani az egészet. Nem sikerült. A középkori magyarok túlságosan örültek a tavasznak és minden egyházi feddés ellenére is inkább vidáman akarták ünnepelni a tél végét. Így alakulhattak ki olyan szokások és rítusok, amik közül sok ma is él még.

A farsanghoz kötődik például a népi színjátszás kialakulása, ami a maszkos alakoskodásokból indult. Az alakoskodás azt jelentette, hogy az emberek a mulatság kedvéért tipikus alakokat személyesítettek meg, akik az életük részei voltak. Beöltöztek koldusnak, királynak, cigánynak, ők alakították a betyárt, a katonát, a menyasszonyt, a vőlegényt. Kedvelt volt a férfi-női szerep felcserélése, a ruhacsere és az állatmaszkok használata is. A legismertebb alakoskodó szokás nálunk a mohácsi busójárás. Mivel itt mindenki maszkot hordott, ezért már a 19. századból is fennmaradtak olyan feljegyzések, hogy az esemény óriási botrányba fulladt. Gyakori volt a verekedés és a nők zaklatása. Mivel az álarcok mögött nem látszott, ki az elkövető, a hatóságok a múlt század elején már komolyan fontolgatták, hogy betiltják az egészet. Végül sikerült féken tartani a mulatságot, és egyre inkább turistalátványossággá alakult a busójárás is.

Jelmezesek a mohácsi busójáráson. Forrás: Facebook

Farsang farkán volt a legtöbb lakodalom

De nemcsak Mohácson, hanem gyakorlatilag minden nagyobb faluban tartottak álarcos, jelmezes felvonulást, amit többnyire farsang farkán, azaz a farsangi időszak utolsó napjaiban rendeztek meg. A menet gyakran megállt, és rögtönzött, tréfás jeleneteket adott elő. Szokás volt álesküvőt tartani, ahol gyakran felcserélték a férfi és női ruhákat, és volt, hogy férfiak alakították a női szerepeket is. Szlovákiában a Felvidéken bakkuszjárást (a római boristen Bacchus hagyományai nyomán) tartottak, ahol kecskebőrbe bújt álarcos alakok ijesztgették a lányokat és tréfálkoztak a falubeliekkel. Egyes vidékeken ál-bírósági tárgyalásokat rendeztek, ahol a vádlottakat bábuk vagy állatok jelenítették meg. Gyakori volt a téltemetés is, ahol a telet szalmabáb (úgynevezett kisze-bábu) vagy egy csúf öregasszonyt ábrázoló rongybábu jelképezte. Ezeket vagy elégették, vagy ha volt hó, akkor abba temették.

A városokban inkább bálokat, táncmulatságokat tartottak farsangkor, ezeken vezették be a fiatal lányokat és partiképes fiúkat a társaságba. Az ünnepnek tehát a párkeresésben, párválasztásban is nagy szerepe volt. A legtöbb lakodalmat is ebben az időszakban tartották.

A huszadik század végén az iskolai farsangokon már a popkultúra szereplői uralkodtak. Megjelentek a mikiegerek, nindzsák, robotok és Star Wars-szereplők.

Ma már egyre ritkábban tartanak farsangi mulatságokat, lassan elvesznek ezek is, mint a húsvéti locsolkodás. A kérdés persze az, hogy fenn kell-e tartani ezeket a hagyományokat, amikor jönnek új ünnepek és új hagyományok. Ti például szerettek még farsangolni? Szoktatok még jelmezes bulikat rendezni? Volt kedvenc jelmezetek? Írjátok meg nekünk. (unnepekoldala.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.