Ismét lesz vita a köztévében, a vágóhíd nem csirkewellness – Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Este nyolckor választási vitaműsort nézhettek a köztévében, melyre meghívták mind a 11 EP-listát állító párt és pártszövetség listavezetőjét. Ez önmagában nem is lenne érdekes, a legtöbb országban magától értetődik, hogy a média vitákat sugároz a választások előtt. Nálunk viszont a 2006-os parlamenti választások óta nem volt a tévében ilyen nagyszabású vita. A maira a legtöbb párt jelezte, hogy elmegy, még úgy is, hogy nem mindenki ért egyet a tévé feltételeivel és az előre megadott témákkal. A Fidesz-KDNP listavezetője, Deutsch Tamás először fog vitázni ebben a kampányban. Ott lesz még a DK-s Dobrev Klára, valamint Donáth Anna a Momentum listavezetője. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője a híveinek közös vitanézést hirdetett a helyszín, a Várkert Bazár elé. A Kutyapárt egy humoristát küld a vitára a listavezetője helyett. Megerősítette részvételét az LMP-s Ungár Péter, a Mi Hazánkos Toroczkai László,  ott lesz a Mindenki Magyarországa listavezetője, Márki-Zay Péter és Róna Péter is, aki a Jobbik listavezetője. A vita nyolcvan perces lesz, minden résztvevő összesen 8 percet kap majd. Holnap pedig mi is részletesen beszámolunk majd a vitáról nektek. (hvg.hu)

Az utolsó nagy tévévita Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közt a 2006-os választások előtt. Forrás: YouTube

A hétvégén a fővárosi jelöltek is vitáznak majd. Péntekre a főpolgármester-jelölteknek szervezett vitát a Partizán nevű YouTube-csatorna. Erre elfogadta a meghívást Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és Vitézy Dávid, az LMP jelöltje. A fideszes Szentkirályi Alexandra nem reagált a meghívásra, de a csatorna elmondta, a helyét azért fenntartják. Vasárnapra a fővárosi listavezetőket hívta vitára az ATV, a csatorna egyelőre még bízik abban, hogy ezen részt vesz a kormánypárt jelöltje. Erre a vitára Karácsony Gergelyen és Vitézy Dávidon kívül meghívták a Fidesz-KDNP, a Tisza Párt, az MKKP, a Momentum és a Jobbik fővárosi listavezetőjét. (hvg.hu)

Nagyon kevés baba született idén áprilisban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mindössze 6139 gyermek született ebben a hónapban, ami közel négy százalékkal volt kevesebb, mint tavaly áprilisban. Ennél rosszabb adat csak 2022 februárjában volt, akkor csak 6094 kisbaba született. De mivel a február csak 28 napos, az idei április volt minden idők legrosszabb hónapja a napi születések számát nézve. (MTI)

Pixabay

Azt követeli több magyarországi állatvédő szervezet, hogy a húsipari cégek ne reklámozhassák a termékeiket vidám, boldog állatokkal, és olyan szövegekkel, amik szerint mintha az állatok egyenesen örülnének annak, hogy levágják őket. Az egyik baromfifeldolgozó például azzal hirdet, hogy a csirkék náluk úgy élnek, mint egy élményfürdőben. Az állatvédők arra kérik a magyar Országgyűlést, hogy változtassa meg a reklámtörvényt, mert szerintük a húsüzemek becsapják a vásárlókat. (media1)

Csirkegyár reklámja. Megtalálod a helyesírási hibát?

Ismét szembeszállt az Európai Unióval Magyarország. Ma az unió elfogadott egy rendeletet, ami szerint büntetővámokkal sújtják az Oroszországból és Fehéroroszországból behozott mezőgazdasági termékeket. A döntést egyedüli tagállamként Magyarország nem szavazta meg, Szijjártó Péter külügyminiszter tartózkodott a szavazáson. Mindezt egy nappal azután, hogy a fehérorosz fővárosban, Minszkben voltak üzleti tárgyalásai, például épp mezőgazdasági kérdésekben. (24.hu)

Megint kenguru ugrált szabadon, ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákócziújfaluban. Az állat nem kis meglepetést okozott az alföldi településen. Az erszényes az út mentén ugrált, kárt nem okozott. A helyi Facebook-csoport posztjai szerint hamar haza is talált, a kenguru egy helyi magántartótól szökött meg. Az állat egy Bennett-kenguru volt, amit elvileg bárki tarthat otthon, a tartásukra nincs különösebb szabályozás. Magyarországon jelenleg nagyjából 100-200 otthon tartott kenguru élhet. (szoljon.hu)

Bennett-kenguru. Kép: Pixabay

Kiemelt kép: a közmédia műholdas közvetítőkocsija. Forrás: Wikipedia

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.