Ismerj meg egy okos növényt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztosan tudod, mivel foglalkoznak a növények. Szén-dioxidot lélegeznek be, ezt vízzel szénhidrátokká alakítják, és ebből élnek. Ez a fotoszintézis, amihez napfény kell. Így működik szinte az összes növény. De van, amelyik továbbgondolta a dolgot.

A varjúháj kifejezetten forró és száraz éghajlathoz alkalmazkodott, félsivatagi növény. Ahol ő él, ott nagy kincs a víz. A probléma pedig az, hogy a növényeknek nyitva kell tartaniuk a légzőnyílásaikat ahhoz, hogy a szén-dioxidot be tudják szívni. A forróságban ez azzal jár, hogy a párolgás miatt vizet vesztenek. Viszont a fotoszintézis csak fényben működhet.

Szívd fel, begyem

A varjúháj ezt úgy oldja meg, hogy éjjel lélegzik. A hűvös éjszakákon szívja be a szén-dioxidot. De mivel ilyenkor nincs fény, nem tudja feldolgozni. Ezért eltárolja, mégpedig almasavvá alakítva. Ez egy folyadék, amit húsos leveleiben halmoz fel.

Virágzó varjúháj. Fotó: Richard Droker / Flickr

Reggel aztán, ahogy felkel a nap, a növény bezárja légzőnyílásait. Így elkerüli, hogy a forróságban elpárologjon az értékes nedvesség. Ilyenkor visszaalakítja az almasavat szén-dioxiddá. Raktárról dolgozik, anélkül, hogy vizet vesztene a melegben. Este pedig, amikor a párolgás már csekélyebb, újra kinyitja a száját.

Nemcsak a varjúháj működik így, hanem minden úgynevezett pozsgás növény. Ide tartoznak a kaktuszok és az aloé is. De Magyarországon közülük csak a varjúháj és a kövirózsa őshonos. Igaz, a kaktuszok – a klímaváltozás nyomán – már komolyan elszaporodtak az Alföldön, és úgy tűnik, maradnak is.

Ez csak egy példa arra, hogyan alkalmazkodik az élővilág a legkeményebb körülményekhez is. Az evolúció évmilliók alatt alakította ki az élőlényeket. A módszer nagyon egyszerű és eredményes. Az utódok nagyon picit változnak, és aki nem elég hatékony, az nem él túl. Ezért a legsikeresebb változatok szaporodnak tovább. Így jött létre a fecske, a Tyrannosaurus, a ponty – és az ember. Hogy az utóbbi hogyan alkalmazkodik a változó világhoz, az majd kiderül. Eddig azért megoldottuk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."