Irán megtámadta Izraelt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több mint háromszáz drónt, valamint rakétákat indított Izrael ellen Irán szombat késő este. Az Iráni Iszlám Köztársaság és Izrael állam viszonya régóta feszült. Április 1-én Izrael légicsapást mért Irán egy követségi épületére Szíriában. Ezt azért tették, mert a felderítésük szerint Irán innen szervezte az Izraelt fenyegető terroristák tevékenységét. A légicsapásban magas rangú iráni katonatisztek haltak meg, Irán pedig bosszút esküdött.

A mostani támadáshoz olyan Shahed drónokat is használtak, amilyeneket Irán korábban Oroszországnak szállított. Az oroszok ezekkel Ukrajna városait bombázták.

Az iráni támadóeszközök ellen az izraeli légierő vadászgépei, valamint a légvédelem földi egységei szálltak harcba. Sok drónt lelőttek a jordán harci gépek, illetve a térségben jelen lévő britek és amerikaiak. Az izraeli hadsereg szerint szinte az összes rakétát és drónt megsemmisítették. Az a néhány darab, ami találatot ért el, kisebb károkat és sérüléseket okozott. Halálos áldozatról nincs hír a nemzetközi sajtóban.

A támadást elítélte az Egyesült Államok és az Európai Unió is. Irán állítása szerint nem tervez további támadást.

Izrael, a zsidó állam 1948-as megalapítása óta számos háborúban kényszerült megvédeni magát a Közel-kelet muszlim országaitól. Megtámadta már Egyiptom, Szíria, Jordánia és Irak is. Irán – más államok mellett – az Izraelben és határain harcoló terroristákat támogatja, közvetlenül most először indított támadást. Izrael biztonságát részben rendkívül erős és fejlett hadserege, másrészt atomfegyverei szavatolják.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.