Irán állatokat lőtt ki az űrbe

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Állatok keringenek valahol a Föld körül 130 km magasban. Az őket szállító rakétát Irán lőtte fel.  Azt nem árulták el, milyen állatokról van szó, de azt igen, hogy a kísérlettel arra készülnek, hogy később embereket is felküldjenek az űrbe.

Az iráni tévében élőben közvetítették a rakéta kilövését, és azt is, ahogy az 500 kilós, Szalman nevű szállítókapszula Föld körüli pályára áll. Nem ez volt az első eset, hogy Irán rakétákkal kísérletezett. Nemrég egy adatgyűjtő műholdat küldtek fel, 2013-ban pedig egy majmot. Utóbbi állítólag sikeresen visszatért. Az ország vezetői azt állítják, hogy csak tudományos kísérletek céljából végzik ezeket a rakétakísérleteket. De ezzel nem nyugtatják meg a világ többi országát. Az a félelem ugyanis, hogy Irán nagy hatótávolságú fegyverek további fejlesztésére használná fel az így megszerzett tudást és tapasztalatot.

Lajka kutya egy bélyegen. (Magyar Posta)

Egyébként nem ezek a meg nem nevezett iráni állatok az elsők, akiket kísérletként fellőttek az űrbe (ld. műhód). Az első, és talán leghíresebb közülük Lajka volt, egy kóbor keverék kutya, akit valahol Moszkva utcáin találtak. Őt 1957 novemberében küldték föl a szovjetek, és bár az egész világ drukkolt, hogy túlélje, esélye sem volt. Merthogy nem is volt betervezve a kísérletbe, hogy túlélheti.  Azóta több kutya, majom, macska, számos egér és patkány is megjárta a világűrt, sokan közülük vissza is tértek. Az az amerikai csimpánz például, amelyik 3 hónappal előzte meg az első embert a világűrben, az út után még több, mint 22 évig élt, miután örökbe fogadta őt az egyik kutató.

(time.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.