Intő jelek egy barátságban, amikre nem árt odafigyelned

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Biztos sokan találkoztatok a popkultúrából ismert frenemy kifejezéssel. Sajnos nincs szép magyar egyszavas megfelelője (bár egy filmet, aminek ez volt a címe úgy forgalmaztak nálunk, hogy Bar/árt – ami, hát, nem az igazi, valljuk be). Leginkább úgy tudjuk fordítani, hogy a barát, aki valójában az ellenségünk.

Ennek van egy elég egyértelmű változata. A barát, aki ha ketten vagyunk, tök kedves, biztat minket, támogat. Viszont amikor társaságban vagyunk, akkor átnéz rajtunk, vagy megaláz, esetleg rosszat mond rólunk a hátunk mögött. De vannak ennél árnyaltabb, kevésbé feltűnő, de ugyanúgy toxikus frenemy viselkedések is, amik rosszat tesznek a mentális egészségünknek.

A kutatások arra jutottak, hogy a frenemy barátságok főbb ismertetői

  • a másikkal való folyamatos versengés,
  • a féltékenykedés a sikereire
  • és a bizalomhiány.

A versengés és féltékenység adódhat abból, hogy valakinek jobb eredményei vannak a suliban vagy a munkahelyén, van pasija/csaja, több haverja van vagy jobbak a cuccai. És ahelyett, hogy a barátunk örülne a sikerünknek, inkább túl akar minket szárnyalni, verseng velünk. A legapróbb dolgokban is.

A frenemy kapcsolatokban a legnehezebb a hideg-meleg dinamika. Hogy néha az illető nagyon kedves, beédesgeti magát az életünkbe, majd olyat tesz, mond, amit barát sosem tenne. Vagyis hintáztat.

A legjobb amit tehetünk annak érdekében, hogy ne maradjunk benne egy mérgező helyzetben, ha megtanuljuk, mik az egészségtelen kapcsolatok – legyen az baráti, romantikus vagy családi – ismertetői.

És ehhez meg kell néznünk, mire figyeljünk a másik viselkedésében. Vagy adott esetben a sajátunkban. Mert mi is viselkedhetünk kártékonyan.

Itt van néhány intő jel:

Szid másokat a hátuk mögött

Merthogy van egy rossz hírünk. Ha rendszeresen ezt teszi, nagy az esély arra, hogy téged is fog. Ha azt látod, hogy a barátod teljesen másképp viselkedik valakivel szemtől szemben és annak a háta mögött, akkor az figyelmeztető jel, hogy nem egyenes ember.

Pletykálásra hajlamos

Mindenkivel előfordul, hogy pletykál. Benne van az emberi természetben. A kérdés az, hogy rosszindulatú vagy rossz szándékú-e az a pletykálás. Vagyis az-e a célja, hogy a másikat lejárassa, kicikizze. Ha igen, az finoman szólva sem követendő jellemvonás, aminek te is kerülhetsz a célkeresztjébe.

Nem tud örülni mások sikerének

Akárhányszor valaki elér valamit, jó jegyet kap, versenyt nyer, mindig van valami epés megjegyzése rá. Mint: nem dolgozott meg érte, nem is érdemli meg, érthetetlen, miért ő kapta. Ha valaki sosem tud örülni mások sikerének, az nagy eséllyel a tiednek sem fog.

Haszonleső

Nyilván előfordul, hogy a barátunknak segítségre van szüksége. Ha viszont csak akkor kedves és érdeklődő velünk, amikor neki van szüksége valamire, egyébként meg hajlamos eltűnni, az nem igazi barát. Ezt kihasználásnak hívjuk.

Passzív-agresszívan viselkedik

Ez azt jelenti, hogy látod és érzed, hogy a másiknak valami baja van veled, de ő ezt titkolja. Hiába kérdezed, azt válaszolja, hogy nincs semmi. Csakhogy közben oda-odaszúr neked, pofákat vág rád, hűvösen viselkedik. Mindnyájan hajlamosak lehetünk passzív-agresszív viselkedésre, így nem árt ezt tudatosítanunk magunkban is. Mindig jobb nyíltan megbeszélni a konfliktusokat, mint a szőnyeg alá söpörni. Mert általában, más formában ugyan, de ki fognak alóla buggyanni.

Kifejezetten élvezi, ha valami rossz történik veled

Ez egy nagyon extrém példa, de sajnos megesik. Egy igazi barátot rosszul fog érinteni,  ha bajba kerülsz vagy szomorú vagy. Ha azt látod, érzed, hogy a másik kifejezetten feldobott lett attól, hogy te rosszabb helyzetben, hangulatban vagy nála, az egy erős intő jel a személyiségével kapcsolatban.

Beáll a sorba

Egészen addig a barátod, amíg az nem jár arcvesztéssel. Mit értünk ezalatt? Hogy addig lóg veled, amíg nem ciki veled barátkozni. Például amíg a többség ellened nem fordul egy ügyben. És még ha azt is gondolja, hogy neked van igazad, vagy túlzó a csoport reakciója, akkor sem áll ki melletted. Csendben marad vagy bólogat, nehogy csorba essen az ő megítélésén is. Az ilyen barát nem barát.

Sosem beszél mélyebben magáról

Tőled viszont elvárja, hogy megoszd vele az életed minden részletét. A félelmeidet, hibáidat, titkaidat is. Ő ezzel szemben visszatart, és nem oszt meg veled dolgokat. Vagy úgy tesz, mintha mindig minden rendben lenne körülötte. Ilyen márpedig sajnos nem létezik. Ha a kapcsolat egyoldalú, az előbb-utóbb bizalmi gondokat fog okozni.

(Forbes, Socialself, Geekycraze)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.