Innen ismerhető fel, ha egy kapcsolat mérgező

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A toxikus (mérgező) kapcsolat olyan viszony, amely egészségtelen, káros, vagyis összességében az énképünket, jóllétünket rombolja.

A toxikus kapcsolatok fő ismérvei, hogy hiányzik belőlük a tisztelet, a bizalom és a nyílt kommunikáció. Sokszor manipulációval, folyamatos kritizálással, érzelmi vagy akár fizikai bántalmazással járhat. Ami a legveszélyesebb bennük, hogy sokáig akár nem is ismerjük fel, hogy benne vagyunk. Mert vagy lassan alakul ki, vagy a rossz időszakokat jók váltják fel. A szakemberek felsoroltak pár dolgot, amire érdemes odafigyelni, hogy felismerjük, ha esetleg egy káros kapcsolatban vagyunk:

  1. Önmagunk elvesztése. Láthatatlannak érzed magad a másik mellett? Nem tudod, ki is vagy a kapcsolatban? Ha a társunk folyamatosan lenyom minket, kritizál, kicsinyíti a sikereinket, vagy csak a saját érdekeit nézi, az fokozatosan rombolja az ember önbizalmát.
  2. Manipuláció. Ha valaki mindenért ránk tolja a felelősséget, és szerinte ő sosem hibázik, csak neki eshet rosszul valami, nekünk nem, az nem egy kiegyensúlyozott kapcsolat.
  3. Folyamatos negativitás. Amikor a sz.r is íztelen. Semmi sem jó, soha. Sem amit csinálunk, sem amilyenek vagyunk. Mindnyájunknak lehet rossz napja, viselkedhetünk bántóan a másikkal. De ha valaki csak így tud kommunikálni, vagy az esetek nagy részében így viselkedik, az nem egészséges.
  4. Féltékenység és birtoklási vágy. Ezt nem is nagyon kell magyaráznunk. Egy kis féltékenység az emberi természet velejárója, de ha ez a másik kontrollálásába megy át, folyamatos ellenőrzésbe, az nincs rendjén.
  5. Nem fejlődünk. Könnyen lemérhető, hogy mennyire tesz jót nekünk egy kapcsolat, ha a személyes fejlődésünket nézzük. Jobb emberekké váltunk benne? Lelkesek, motiváltak vagyunk? Támogatnak minket abban, hogy elérjük céljainkat, hogy boldogok legyünk? Ha nem, sőt, elnyomnak minket, akkor ez nem egy támogató kapcsolat.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha felismered a baráti vagy párkapcsolatodban ezeket a jeleket, akár magadon, akár a másik félen, mindenképpen érdemes róla nyíltan és őszintén beszélni. Fontos, hogy amikor konkrét érzelmi vagy fizikai bántalmazás áldozata vagy, ne félj megfelelő szakember, felnőtt segítségét kérni! (Psychology Today)

Ha úgy érzed, nincs kivel megbeszélned a gondjaidat, bármikor keresheted az ingyenes Kék Vonalat a 116-111-en, vagy akár csaten, ahol akár névtelenül is kaphatsz megfelelő útmutatást, segítséget. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.