Ingyenes lesz a jogsi, megvan a Fidesz jelöltje Budapest élére – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány a középiskolásoknak. Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy a papír megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órákat, valamint a vizsgákat is az állam fizeti majd. Egy jogosítványt amúgy ma körülbelül félmillió forintból lehet összehozni. (telex.hu)

Vannak iskolák, ahol kötelező megnézni a Rákay Philip által rendezett Most, vagy soha! című filmet. Erről az iskolák maguk dönthettek, a mozijegyet viszont a gyerekekkel fizettették meg. A 444.hu újságírói a Westend mozijában találkoztak egy csapat iskolással, akik elmondták, hogy igazolatlan órát kaptak volna, ha nem mennek el. Egyébként volt, akinek tetszett a film. Hamarosan olvashatjátok a kritikánkat a Kispolgárban is.

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz budapesti választmánya főpolgármester-jelöltnek. A jelenlegi kormányszóvivő jelöléséről azonban lesz még egy belső szavazás a pártban. Szentkirályi, aki a korábbi főpolgármester, Tarlós István helyettese volt, egy Facebook-videóban arról beszélt, hogy elfogadja a jelölést, és a jelenlegi városvezetést bírálta. (telex.hu)

Tényleg pert indít az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen a Magyarországnak juttatott pénzek miatt. Az EP egyik szakbizottsága szerint ugyanis decemberben a Bizottság kellő jogalap nélkül adott oda 10,2 milliárd euró uniós forrást Magyarországnak. (24.hu)

A Gallup intézet felmérése szerint az amerikai fiatalok közel negyede vallja magát LMBTQI-identitásúnak. Az amerikai társadalom egészében pedig ez az arány 7,6 százalék. A felmérés szerint meredeken nő az LMBTQI-kisebbség aránya generációról generációra. Az idősebb, az 1946-1964 közt született amerikaiaknak csak 2,3 százaléka, az Y-generációhoz tartozóknak, akik 1981 és 1996 közt születtek, pedig a 9,8 százaléka él eltérő nemi identitással. A legfiatalabbak, az 1996 és 2006 közt születettek közt ez az arány 22,3 százalék. (axios.com)

Ma, azaz 03.14-én ünnepeljük a nemzetközi pí-napot. A (π) a matematika legismertebb száma, a kör kerületének és átmérőjének a hányadosa. Két tizedesre kerekítve 3,14. Valójában a tizedesvessző után a szám végtelen, és mivel nincsenek benne ismétlődő elemek, ezért csak matekzsenik szoktak azzal versenyezni egymással, hogy ki tudja tovább felsorolni a számjegyeit. Modern számítástechnikai módszerekkel már 100 billió (1014) jegyét is kiszámították a pínek, mégsem fedeztek fel a számjegyek közt semmilyen mintázatot. A pí-nap érdekessége, hogy épp ma van Albert Einstein születésnapja is. És mivel a pít angolul pont úgy ejtik, mint a pitét, ezért pite-nap is van ma Amerikában. (hvg.hu)

Az internet sztárja lett egy 12 éves indiai kisfiú, aki végtelen nyugalommal ejtett csapdába egy leopárdot. A gyerek az apja irodájában játszott, amikor az ajtón át egyszer csak besétált egy nagymacska. A kisfiú nem esett pánikba, hanem lassan kiment, és rázárta az ajtót az állatra. A leopárdért később állatmentők jöttek, akik elkábították az öt év körüli hím ragadozót, és biztonságba helyezték. Az esetet a biztonsági kamera rögzítette. (bbc.com)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!