Ingyenes KRESZ-vizsga, legelésző Túró Rudi – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már a jövő héttől elérhető lesz az ingyenes KRESZ- és elsősegély tananyag, ami a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgákhoz kell. Az anyagot a Kréta-rendszeren keresztül lehet megtanulni és vizsgázni is itt lehet majd, akár otthonról is. De az iskoláknak is meg kell szervezni az oktatást és vizsgáztatást. A gyakorlati vezetés oktatására viszont eddig nagyon kevesen jelentkeztek. A kormány a honvédséget jelölte ki erre a feladatra, de eddig csak 21 katona végezte el a szakoktatói képzést. De ez azt jelenti, hogy tényleg lesznek majd olyan iskolák, ahol teljesen ingyenes lesz megszerezni az amúgy akár félmillió forintba is kerülő jogosítványt. (rtl.hu) 

Az ilyen teszteket a jövő héttől a Krétában találjátok. Forrás: Youtube

Kiderült, hogy milyen lesz a gyakorlatban a tanárok mobilhasználatának korlátozása. A Belügyminisztérium szerint a tanároknak nem kell majd leadni a készülékeket. A rendelet betartását az iskola igazgatója ellenőrizheti, és ő dönthet arról is, hogy mi a büntetés, ha tetten éri a pedagógust tiktokozás közben. (telex.hu)

Keményen bírálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kormány gazdaságpolitikáját. Matolcsy György szerint az ország gazdasági irányítása három éve úttévesztésben van. Szerinte teljes fordulat kell, mert egyre jobban távolodik az ország a fejlettebb uniós tagállamoktól, és azok, akik eddig mögöttünk voltak a rangsorban, egyre jobban megközelítenek minket. A Magyar Nemzeti Bank az ország központi bankja, a fő feladata, hogy az ország pénzügyi helyzete stabil maradjon. Ezért is nagyon fontos, hogy mit gondol az ország gazdasági helyzetéről az MNB elnöke. (444.hu)

Aranyérmet szerzett Ekler Luca a párizsi paralimpián. A 25 éves sportoló távolugrásban nyert, ezzel megvédte a három éve Tokióban szerzett paralimpiai bajnoki címét. Ekler Luca 5,56 méteres ugrással győzött, toronymagasan a többiek előtt. A második helyezett a német Nele Moos lett 5,13 méterrel, a bronz a kolumbiai Karen Tatiana Palomeque Moreno nyakába került, aki 4,99 métert ugrott. (MTI)

Facebook/Ekler Luca paralimpikon atléta

Megszerezte második aranyérmét, ezzel a magyar csapat harmadik aranyát az úszó Konkoly Zsófia is. A 22 éves pécsi versenyző 200 méter vegyes úszásban győzött, 2:33:31 perces eredménnyel. (MTI)

Vlagyimir Putyin annak örülne, ha Kamala Harris nyerné a közelgő amerikai elnökválasztást. Az orosz elnök ezt élcelődve mondta, szerinte akinek olyan a nevetése, mint Kamaláé, azzal biztosan minden rendben van. Putyin kijelentése már csak azért sem vehető komolyan, mert Harris ellenfele, Donald Trump kevésbé támogatná Ukrajnát az oroszok elleni háborúban. Amerikában egyébként számítanak arra, hogy az oroszok valamilyen módon befolyásolni akarják majd a novemberi választást. Erre korábban is volt példa. 2016-ban például komoly orosz hátterű lejárató kampány folyt az akkori demokrata jelölt, Hillary Clinton népszerűségének csökkentésére. (reuters.com)

Már látszik a műholdképeken az a ciklon, ami véget vethet az elmúlt hetek rekordmeleg időjárásának. Már holnap előfordulhatnak kisebb záporok és zivatarok, az ország nyugati felében pedig már „csak” 26-28 fok lesz. A hétvégén még az ország nagyobb részén meleg lesz, de hétfőre az előrejelzések szerint megérkezik a csapadékosabb, ősziesebb időjárás. (idokep.hu)

Nagyon különleges színű, cuki lámabébi született az előszállási Egzotikus Állatparkban. A park Facebook-oldalán azt írták, még nem tudták megállapítani, hogy hím vagy nőstény az újszülött. Azt viszont igen, hogy láthatóan egészséges és jól érzi magát a többi láma közt. Nevet viszont kapott már. Mivel pöttyös, a kis láma neve Túró Rudi lett. (Facebook/Egzotikus Állatpark Előszállás)

A kis Túró Rudi. Kép: Facebook/Egzotikus Állatpark Előszállás

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.