Indul a Kispolgár Miért? rovata

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kedves olvasónk!

Mi, itt a Kispolgár szerkesztőségében újságírók vagyunk: szeretünk kérdezni. És biztosak vagyunk abban, hogy te is. Pontosabban abban, hogy egyszer te is szerettél kérdezni, legfeljebb útközben leszoktál róla. Szerencsések vagyunk, mert már sok olvasónk írt nekünk jó kérdéseket, de most téged is erre bátorítunk!

Foglalkoztat, hogy mennyit keres egy űrhajós? Tudni szeretnéd, hogy működik az amerikai választási rendszer? Hogy lesz-e atomháború? Sokszor hallasz egy szót a suliban, de hiába keresel rá a neten, így sem érted, mi az? Érdekel, hogy miért szúrós a kaktusz, vagy hogy miért szeretik a felnőttek a kávét?

Egy csomó kérdésre már megtalálod a választ a Kispolgárban – nyugodtan keress rá a legfontosabb kulcsszavakra. De ha olyan, a nagyvilág híreivel, politikával vagy közélettel kapcsolatos kérdésed van, amiről még nem írtunk, bátran keress meg minket vele a belső üzenetküldőben.

Hetente néhányszor kibontjuk majd a levelesládát, hogy összeszedjük a legizgalmasabb kérdéseket. Sajnos az örök élet receptje nincs nálunk és tanácsokat sem tudunk adni, de a legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd utánajárni a válaszoknak és közölni azokat a kérdések alatt.

Fontos tudni, hogy egyetlen kérdező neve sem kerül be az írásokba a kérdések mellé. Tehát rajtunk kívül senki nem tudja meg, hogy milyen néven és honnan kérdezted meg, miért is nő szőr az ember hónalján. Vagy hogy tényleg száz lába van-e a százlábúnak.

Hidd el, nincs hülye kérdés. A híres TED-konferenciák egyik ötletgazdája egyszer rámutatott: ott hibádzik az oktatási rendszer, hogy az iskolában azért jutalmaznak minket, ha tudjuk a választ, nem pedig azért, ha jól tudunk kérdezni. Pedig a kicsi gyerekek még kérdeznek: két és ötéves korunk között körülbelül 40 ezer kérdést teszünk fel, főleg azután, hogy megtanuljuk, majd naphosszat hajtogatjuk azt a kérdést, hogy

miért?

Miközben kérdezősködünk, az agyunk fejlődik és ügyesebbé válik. A gond csak az, hogy az idő és a tanulmányaink előrehaladtával egyre kevesebb kérdést teszünk fel – középiskolás korunkra meg már szinte semennyit. Pedig a jó kérdések jó beszélgetéseket szülnek.

Szóval jöhet a kérdésed! Bármiről, amire szerinted a fenti keretek között megkereshetjük neked a választ. Ha bajban vagy, magányos vagy, egy megbízható felnőttre vagy bizalmas beszélgetésre van szükséged, arra kérünk, hogy a Kék Vonal önkénteseit keresd ezeken az elérhetőségeken.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.