Ilyen az iskolakezdés a világ néhány országában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor ezt a cikket olvasod, feltehetően már túl vagy az évnyitón. Előkészítetted a tankönyveidet, vettél néhány pofás füzetet akciósan, új táskát szereztél vagy a régibe pakoltál be és nekivágtál az új tanévnek. Akár szorongsz, akár jókedved van, visszaszállni a mókuskerékbe sosem könnyű dolog. Szóval lazításképpen hoztunk neked néhány kedves iskolakezdési hagyományt a világ mindenféle országából. Persze ahány ház, annyi szokás. Sok család saját iskolakezdési szokásokkal indítja a tanévet.

A te családodban vannak olyan tevékenységek, szokások, amiket mindig csináltok az iskola előtt? Esetleg hagyomány, hogy minden év elején kapsz egy doboz új ceruzát vagy pólót? Írd meg nekünk a belső üzenetküldőben, hogy zajlik nálatok a tanévkezdés!

Arról már írtunk korábban, hogy Japánban az iskolakezdés együtt jár egy különleges ajándékkal – egy randoszeru néven ismert, kemény oldalú hátizsákkal. Ezek strapabíró, drága darabok, úgy tervezték őket, hogy az általános iskola mind a hat évét kibírják. De mi a helyzet más országokban? Milyen ajándékokkal, hagyományokkal indul a tanév?

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a tanévkezdéskor a szülők gyakran fényképezik le gyermekeiket, amint kis táblákat tartanak a kezükben. A táblára azt írják fel, hogy a gyerekek melyik osztályba lépnek éppen. És persze az óvodától búcsúzóknak ilyenkor van először lehetősége felszállni a sárga iskolabuszra. Az iskolabusz nem csak a filmekben és a sorozatokban létezik, több mint 480 ezer jár-kel minden hétköznap, hogy szállítsa az amerikai gyerekeket az otthonuk és az iskolájuk között.

Ezek masszív, megerősített járművek, és a vason kívül speciális szabályok is védik őket. Például a várakozó iskolabuszt tilos megelőzni, nehogy elüssék az előtte átfutó gyerekeket. Amerikában a tömegközlekedés nagyon gyenge Európához mérve, úgyhogy a buszok létfontosságúak.

Fotó: Unsplash

Kazahsztán

Amikor egy hétéves gyermek megkezdi az iskolát Kazahsztánban, az egész családja ünnepel. A napot Tyl Asharnak (beavatás az oktatásba) nevezik, a családok pedig ünnepséget szerveznek, és nagy lakomát csapnak bárányhússal, rizzsel, zöldségekkel és édes desszertekkel. Az új tanulók tisztelegnek az őseik előtt, jutalmuk cserébe édesség, ceruza és gyertya. A kazah gyerekek úgy folytatják az ünneplést, hogy egy szál virágot visznek az iskolába a tanáruknak, aki a virágokat később egy csokorba köti.

Fotó: Unsplash

Németország

Németországban az általános iskola megkezdése a gyerekek és a családok számára is nagy dolog. Az első osztályba lépő német gyerekek egy úgynevezett Schultütent kapnak. Ez egy méretes, ajándékokkal és finomságokkal – például könyvekkel, írószerekkel, édességekkel és játékokkal – teletöltött papír- vagy vászontölcsér. Néha majdnem akkora, mint a gyerek, aki kapja. Nem kellene ezt a hagyományt itthon is bevezetni?

Fotó: Alter Fritz / Wikipedia

Oroszország

Az új tanév kezdetének megünneplésére Oroszországban az első tanítási napot a „tudás napjának” nevezik. Ezen a napon a gyerekek hagyományosan színes, friss virágcsokrokat ajándékoznak a tanáraiknak, és cserébe lufikat kapnak. A Tudás Napját a Szovjetunióban 1984-ben vezették be. Ilyenkor az egész iskola összegyűlik, és a tanárok, diákok többek között beszédeket, verseket és dalokat adnak elő. A diákok ünnepélyesen felsorakoznak, hogy várják az új tanév kezdetét jelző „első csengőszó” megszólalását.

Indul a tanév Oroszországban. Fotó: Андрей Бутко / Wikipedia

Honduras

Furcsa belegondolni, de a hondurasi gyerekek már február óta iskolába járnak. Ez azért van, mert a legmelegebb évszak náluk csak novemberben kezdődik, ami a nyári szünet kezdetét jelenti a gyerekeknek. Érdekes élmény lehet a vakáció alatt ünnepelni a karácsonyt. Egy átlagos napon a tanítás reggel 7 óra körül kezdődik és délután 2 óra körül ér véget náluk. Ó, és az iskolai menza szinte ismeretlen a számukra, mindenki otthonról viszi az ebédjét.

Fotó: Zack Clark / Wikipedia

Olaszország

Olaszországban a gyerekek tanévkezdéskor új grembiule-t vagyis iskolaköpenyt kapnak, amelyet az általános iskola alatt a ruhájuk fölött viselnek. Ezek a köpenyek többféle stílusban kaphatók, de saját összeállításokat is lehet már készíteni. Az eredeti hagyomány szerint az óvodás fiúk kék-fehér kockás grembiule-t viselnek, míg a lányok rózsaszínt és pirosat, majd első osztálytól kezdve minden gyerek mélykékre vált. Ma már azonban leginkább mindenkinek saját, egyedi köpenye van.

Fotó: NARA & DVIDS Public Domain Archive

Források: Carnegie Learning, BBC, World Help, Little Passports, Education Policy & Data Center, Cricket Media.

Kiemelt kép forrása: CC 3.0 – Jacobs School of Engineering, UC San Diego

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.