Így tartsd biztonságban a házikedvencedet a forróságban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Őrülten meleg van mostanában, ami nem csak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Néhány fontos szabály betartásával őket is biztonságban és kényelemben tarthatod kánikula idején.

Soha, de soha ne hagyj egyetlen háziállatot sem a parkoló autóban!

Egy percre sem. Bár feltehetően nincs még jogosítványod és autód, nem árt, ha az óvatlan felnőttek figyelmét is felhívod erre. Egy napon parkoló autó borzasztó gyorsan felmelegszik: ha odakint 25 fok van, az autóban 38-50 fokra is felmehet a belső hőmérséklet. Mindegy, hogy résnyire le van-e húzva az ablak, mert a kedvencünk akár percek alatt is életveszélyes állapotba kerülhet. A magyar rendőrség minden évben felhívja a gazdák figyelmét erre a szabályra, de sokszor hiába. Szóval, ha autóban hagyott állattal találkozol, és úgy látod, hogy a kutya gazdája nincs a környéken, ne késlekedj, hanem hívd őket a 112-es segélyhívó számon!

Figyelj a páratartalomra!

A magas páratartalom felerősíti a magas hőmérséklet állatokra gyakorolt hatását. Így hamar veszélybe kerülhetnek. Amikor az állatok lihegnek, a tüdőjükből elpárolog a nedvesség, és ez segít csökkenteni a testhőmérsékletüket. A magas páratartalom azonban akadályozza ezt a folyamatot, így magát a lehűlést is. Fontos, hogy figyelj a levegő minőségére és a kedvenced hűtésére!

Unsplash

A hőguta az állatokat is veszélyezteti!

A szélsőséges meleg hőgutát okozhat az állatoknál. Ennek jelei az erős zihálás, az üveges tekintet, a szapora szívverés, a légzési nehézség, a levertség, a láz, szédülés, remegés. Koordinációs zavar is felléphet, illetve erős nyáladzás, hányás, görcsroham és eszméletvesztés. Különösen veszélyeztetettek a hőguta szempontjából azok az állatok, amelyek nagyon idősek, nagyon fiatalok, túlsúlyosak, nincsenek hozzászokva a hosszan tartó testmozgáshoz, vagy szív- vagy légzőszervi betegségben szenvednek. Egyes kutyafajták – például a boxer, a mopsz, és más rövid orrú kutyák és macskák – sokkal nehezebben vesznek levegőt az extrém hőségben.

Ha úgy gondolod, hogy a kedvenced hőgutát kaphatott, mihamarabb vidd őt árnyékos vagy légkondicionált helyre. Locsold a szőrét hideg, de ne jéghideg vízzel, próbáld itatni, aztán irány az állatorvos. Ha úgy tűnik, hogy az állat jobban van, akkor is érdemes megmutatni egy orvosnak, hiszen csak ő tudja biztonságosan felmérni, hogy a hőguta mekkora kárt okozott az állat szervezetében.

Csak lassan a kutyatesttel!

Vegyetek vissza a mozgásból a forró napokon! A legjobb, ha a kinti hőmérséklethez igazítod, hogy mennyire intenzíven és milyen hosszan sétáltok, de akkor is mindig vigyél magaddal vizet, hogy a kedvenced ki ne száradjon. Amikor nagyon meleg van, érdemes kora reggel vagy késő este letudni a testmozgást, és akkor is csak a megfelelő helyen. A városban az aszfalt borzasztóan felforrósodik, a kutyák mancsa pedig pikk-pakk megéghet. Te is könnyen ellenőrizni tudod, hogy mehet-e a séta: ha 30 másodpercig az aszfalton tudod tartani a tenyeredet anélkül, hogy fájna, akkor sétálhatsz rajta a kedvenceddel.

Unsplash

Hűtsd az állatot kívül és belül is!

Ha a háziállatod a szabadban tartózkodik, mindig gondoskodj róla, hogy védve legyen a hőségtől, biztosíts számára árnyékos helyet és sok-sok friss, hideg vizet. Ha kitör a kánikula, egy-egy jégkockát is adhatsz a vízhez. Ma már sokféle hűtőkendő, hűtőmellény és hűtőszőnyeg létezik, amivel megakadályozható az állatok túlmelegedése. Érdemes körültekintően választani, mert néhány hangzatos termék mit sem ér. Ha kedveskedni szeretnél a kutyádnak, készíthetsz neki kutyafagyit is, de vigyázat: csokoládét, cukrot, laktózt ne kapjanak. Ide kattintva találsz néhány biztonságos összetevőt és receptet a finomsághoz.

Források: American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Vöröskereszt. American Veterinary Medical Foundation. Kutyabarát. Humane Society.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.