Így látták a politikusok a tegnapi választási eredményeket

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A választás estéjén a pártok értékelni szokták az eredményeket, nem volt ez másképp tegnap sem. Legelőször Orbán Viktor, a Fidesz elnöke állt ki, meg se várva a végeredményt, vagy a főpolgármester-választás eredményét. A miniszterelnök szerint mind az önkormányzati, mint az EP-választást megnyerték. „A mai napon a régi ellenzéket, az új ellenzéket is legyőztük, és mindegy, hogy hívják a soros ellenzéket, le fogjuk őket is győzni.” Orbán Viktor szerint az EP-választási győzelem fő üzenete az, hogy az emberek „világosan megüzenték Brüsszelnek, hogy a békét választják”. Orbán ugyanis azzal kampányolt, hogy az EU és a magyar baloldali pártok is háborúba szállnának Ukrajna mellett, ezt pedig a békepárti erők, amilyen például a Fidesz is, tudják csak megakadályozni.

Orbán Viktor az eredményvárón. Facebook/Orbán Viktor

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke azt mondta, a választási eredménnyel egy új korszak kezdődik. A Tisza az EP-választáson majdnem 30 százalékot szerzett, egy új pártnak ez nagyon komoly siker. Magyar Péter szerint pártja megmutatta, hogy a jelenlegi rendszer lebontható, „Budapesten pedig a Tisza Párt nélkül nem történik semmi”. Ez utóbbival a fővárosi közgyűlésben szerzett helyeikre utalt. Magyar azt is mondta, hogy a következő parlamenti választásra összeraknak egy olyan csapatot és egy olyan programot, amire örömmel lehet majd szavazni.

Facebook

A Momentum volt a tegnap este legnagyobb vesztese, főleg az EP-választási eredmény miatt. A párt az előző választáson két képviselőt küldhetett a Európai Parlamentbe, most egyet sem. Donáth Anna, a Momentum elnöke viszont tegnap este azt mondta, hogy büszke a pártjára. Sikeresnek ítélte meg az önkormányzati választási eredményeiket. A Momentum a fővárosban két polgármesteri címet szerzett, és több településen a párt által is támogatott jelölt győzött.

Donáth Anna itt még szavaz. Facebook/Donáth Anna

A DKMSZPPárbeszéd szövetség hajnali háromkor tartott sajtótájékoztatót. Kettő képviselői helyet szereztek az Európai Parlamentben, ez hárommal kevesebb, mint az előző választáskor. Dobrev Klára, a DK listavezetője csalódott az eredményben, különösen azért, mert az EP-be kijutott négy magyar párt közül három jobboldali. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc arról beszélt hogy a tegnap este jelentősen átalakította a magyar politika térképét. Itt főleg Magyar Péter pártjának sikerére gondolt. Ennek okairól és következményeiről pedig még sokat fognak beszélni a következő napokban.

Dobrev Klára csalódott. Facebook/Demokratikus Koalíció

A főpolgármesteri posztért még nincs lefutva a verseny, lehet, hogy újraszámlálás lesz. Vitézy Dávid, az LMP jelöltje akkor beszélt erről, amikor még számolták a szavazatokat. Szerinte túl sok volt az érvénytelen szavazólap, és nagyon-nagyon pici lett a különbség közte és Karácsony Gergely közt. Arról is beszélt, hogy szerinte az emberek nem elégedettek az eddigi budapesti vezetéssel, ezért ilyen szoros az eredmény.

Vitézy Dávid újraszámolná a szavazatokat. Facebook/Vitézy Dávid

Kora reggelre kiderült, hogy Karácsony Gergely, a jelenlegi polgármester néhány szavazattal többet szerzett, mint Vitézy. Ő biztos abban, hogy megnyerte a választást. A hajnali sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy hisz abban, hogy Budapest megmarad sokszínű és szabad városnak. Arról is beszélt, hogy az eredmények szerint az emberek megmutatták, hogy „nem akarnak már Orbánisztánban élni”. Azt is mondta, hogy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus politikai oldalon is. Ezzel ő is a Tisza sikerére utalt.

A budapesti 12. kerületben elsöprő győzelmet aratott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Itt az elnök, Kovács Gergely polgármester lett, aki röviden úgy értékelte a választásokat: „Tök jól szerepeltünk.”

Facebook/MKKP

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.