Így ismered fel, ha valaki love bombingol

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A love bombing csak nemrég került a köztudatba, így gyorsan tisztázzuk is, hogy mit jelent. A kifejezést arra a jelenségre használjuk, amikor a romantikus, szerelmi kapcsolat indulásakor valaki nagyon erősen nyomul, szinte elárasztja a másikat szerelme jeleivel. Nagy mennyiségű, aktivitású a figyelme, nagy gesztusokat tesz, és ez nem feltétlen áll összhangban az ismeretség hosszával, mélységével.

A love bombingoló célja leginkább az, hogy a másikat manipulálja, magához kösse. Vagyis, ha akar, ha nem, hamar elköteleződjön mellette.

Mondhatnánk, hogy a mai világban, amikor a kapcsolatok felszínesek, mindenki rohan, és párt találni is nehéz, akár örülhetnénk, hogy valaki ennyire elszánt és minket választ. Gond akkor van, ha ez a folyamatos elárasztás a másiknak terhes lesz. És az sem mellékes, hogy a nagy gesztusok és szerelmi kinyilatkoztatások között megismerni sem tudjuk igazán a másikat, pont azért, mert egy mesevilágban tart minket. Csak azt látjuk belőle, amit ő akar, hogy lássunk. Úgy is lehet erre gondolni, mint a közösségi oldalakra: sokan csak életük csúcspillanatait és legjobban sikerült fotóikat mutatják meg. Na, ilyen tud lenni a love bombing.

De lássuk, hogy mit mondanak a szakemberek, hogyan ismerhető fel a love bombing.

  • Túl gyors a tempó – ha úgy érzed, hogy valaki öles léptekkel halad előre a kapcsolatban, és téged is siettet. Akár a testi közeledésre, akár nagy szavak kimondására, amire te még nem állsz készen. De ő folyamatosan nyomatja, és tőled is elvárja, hogy viszonozd.
  • Már a közös jövőt tervezi – ez tök jó, ha már egy ideje együtt vagy valakivel. De pár hét randizás után arról beszélni, mikor költöztök össze, milyen szép családotok lesz, mikor házasodtok össze, mikor ismeritek meg egymás családját, még minden bizonnyal korai. Ez a fajta jövőtervezés ilyen korán egy fals biztonságérzettel is járhat, ami miatt akár figyelmen kívül is hagyhatod olyan tulajdonságait a másiknak, amikre az ismerkedéskor fontos lenne odafigyelni.
  • Azt mondja, amit hallani akarsz – ez egy ismert manipulációs technika, amit a love bomberek is alkalmazni szoktak. Ha szereted a töltött paprikát, ő imádja. Ha szeretsz videojátékozni, ő minden bizonnyal profi benne. Ha elhivatott környezetvédő vagy, ő kiborul, ha valaki nem szelektíven gyűjti a szemetet. Az jó, ha valakit érdekelnek a hobbijaink, értékrendünk. De ha tükörként ő is ugyanazokat ismételgeti, akkor az gyanús lehet. Megtörténhet, hogy két ember ennyire hasonlít egymásra, de érdemes egy ismeretség elején inkább arra figyelni, amit a másik tesz. Nem arra, amit mond.
  • Te lassítanál, de nem engedi –  ha azt mondod neki, neked ez túl gyors tempó, kényelmetlenül érzed magad, figyelj arra, hogyan reagál. Védekezik? Ellened fordítja, számon kér? A válasz nagyon sokat elmond arról, hogy figyelembe vesz-e téged, vagy csak azzal van elfoglalva, amit ő szeretne.
  • Túl sok dicséret – szokták mondani, hogy jóból is megárt a sok, és ez bizony igaz. A love bomber nagyon hamar szeretne nagyon mély kapcsolatot kialakítani, ezért pedig mindent megtesz. Ha a másik a legkisebb dolgokért is elájul tőled, azt mondja, tökéletes vagy, sosem találkozott még ilyen emberrel, mint te, akkor azért érdemes az érzékeinket kihegyezni, hogy vajon őszintén ezt gondolja, vagy csak egy begyakorolt szövegről van szó. Ha pár találkozás után ekkora szavakat használnak ránk, akkor azért nem árt odafigyelnünk azok valóságalapjára. Esetleg visszakérdezni, miért gondolja ezt?
  • Folyamatos ajándékozás, nagy gesztusok – ha azt látod, a másik nem azért teszi, hogy örömet okozzon neked, hanem hogy te is viszonozd, vagy elájulj tőle és dicsérd, hálálkodj neki. Ha nem teszed, csalódott lesz. És hiába mondod előre, hogy köszönöd, nem kéred, nincs rá szükséged, akkor is elhalmoz dolgokkal. Ez megint róla szó, nem rólad.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy love bomberek általában nem rossz emberekből lesznek, hanem sérüléseket hordozó emberekből. Azokból, akiknek alacsony az önbecsülésük, mert sok csalódáson mentek keresztül, és ezért mindenáron kapaszkodnak a kapcsolódásba. Kötődési zavarokkal küzdenek. Manipulációjuk így sokszor nem is tudatos, vagyis nagyrészt el is hiszik azokat a dolgokat, amiket mondanak. Tehát, hiába szokták a kettőt együtt emlegetni, a szakemberek szerint nem lehet azt mondani, hogy minden love bomber nárcisztikus személyiségzavaros. Ha a kettő párosul, tehát egy nárcisztikus love bombingol minket, ott a fentieknél is károsabb, tudatos manipulációs technikák is megtörténhetnek.

Védd magad!

Viszont bármennyire is megértjük, miért teszik, amit tesznek, ez nem jelenti azt, hogy nekünk kell a másik önbizalmát helyreállítanunk. Nem a mi feladatunk. Támogatni tudjuk, de helyette elvégezni a belső munkát nem.

És hogy még csírájában elfojts egy love bombingot, a következő tanácsot adják a hozzáértők: mindig ki kell jelölni a határaidat, elmondani, neked mi fér éppen bele, mi kényelmes, és mi az, ami terhes. Ahogy már írtuk, érdemes ilyenkor a másik reakcióját figyelni, mennyire veszi a lapot, támogató-e, fontos-e neki a te jólléted is. Ha nem az, és nem érzed jól magad a helyzetben, szíved joga kilépni belőle.

Mivel egyikünk sem tökéletes, sajnos megeshet az is, hogy mi válunk esetleg love bombingolóvá. Ilyenkor érdemes magunkba néznünk. Hogy milyen mintákat hozunk, és milyen félelem okozza ezt a viselkedést. Ehhez pedig akár szakember segítségét is lehet kérni.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.