Így engedd el a nyári nyomást

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nyár egyenlő lett az önfeledtség érzésével, a nyaralással, programokkal. De mi van, ha nekünk nem jut belőle? Mert nincs rá pénzünk. Vagy mert mondjuk eltörjük valaminket vagy betegek leszünk. Vagy hiába megyünk el nyaralni, az nem sikerül jól. Esetleg nem bírjuk ezt a hőséget. Az egyszerű válasz: semmi nem történik, mégis azt érezzük, lemaradunk valamiről.

A sulik szünetelnek, sok munkáltató pedig ilyenkor kivetet kötelezően szabikat a dolgozókkal. Vagyis ilyenkor kell belehúzni, mert most van idő, most süt a nap. És szinte mintha kötelező lenne jól érezni magunkat. Ez a társadalmi nyomás pedig sokakra rossz hatással van.

Lehet, ha ez nem lenne, azok is megtalálnák benne a jót, akiknek nem Insta-tökéletes a nyara. Mert ennek az évszaknak is megvan a maga szépsége. A többség szereti a sok napsütést, azt, hogy nagykabát nélkül lehet még este is kint lenni, lehet a szabadban fürdeni, amikor épp nem éget a nap, napozni, piknikezni.

A pszichológusok ezért azt tanácsolják, jó, ha magunkban elhatározunk egy pár dolgot, és akkor talán örömünket lelhetjük a nyarunkban akkor is, ha a miénk nem olyan, mint látszólag(!) másoké.

1. Engedjük el az összehasonlítgatásokat

Tele vannak a közösségi oldalak fotókkal bulikról, strandolásról, táborokról, külföldi vagy belföldi utakról. Tehát ezek szerint nekünk is ezt kellene csinálnunk? Nem. Egyrészt: ezek a fotók és videók az esetek nagy részében csúcspillanatok. Lehet, hogy jut valakinek egy hét nyaralás, de mondjuk a nyár többi részében dolgozik vagy otthon kuksol, esetleg valami nehéz dolgon megy keresztül. Nem tudhatjuk. De akárhogy is legyen, tejesen lényegtelen: nekünk sem jobb, sem rosszabb nem lesz attól, hogy valakinek jó vagy rossz. Relaxálni, kikapcsolni nagyon sokféleképpen lehet. Ha egy dolog nem jön össze, lehet nézni egy másikat. Egy nagy sétát este, egy jó sorozat-maratont, társasozást, egy hosszas és tartalmas videochatet, stb. A valóság az, hogy az életben sajnos mindenkinek lesznek jó és rossz nyarai egyaránt. A hasonlítgatás pedig egy esetlegesen jól is elsülhető nyarunkat ronthatja el.

2. Örüljünk az üres napoknak

A folyamatosan csinálni kell valamit kultúrájában, ha valakinek nincsenek tervei, tennivalói pár napra vagy hétre, azt már katasztrófaként éli meg. Pedig néha egy kicsit lelassítani és tervek nélkül maradni pont az, amitől pihenhetünk. Amikor nincs semmi kötelező, és azt kezdünk a napjainkkal, amihez épp kedvünk van. Erre később, amikor az embernek már családja van, egyre kevesebb az esély, így érdemes azokat az éveket kihasználni, amíg még ráér.

3. A nemet mondás művészete

Csak azért, mert mindenkinek kedve van valamihez, és a nyár velejárója, nem muszáj nekünk is részt vennünk benne. Ha olyasmit csinálunk, ami távol áll tőlünk, nem igazán „mi vagyunk”, csak azért, hogy mások kedvére tegyünk vagy kedveljenek minket – attól nem fogunk feltöltődni. Lehet nemet mondani programokra. Lehet olyasmit csinálni, ami az aktuális érzéseinkhez passzol. Összességében: lehet egész nyugodtan lazulni és pihenni. (Psychology Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.