Igazgató nélkül kezd több suli szeptemberben, magyar műhold áll pályára az űrben – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több iskolában úgy indul majd a tanév, hogy nincsen igazgató. A Belügyminisztérium ugyanis indoklás nélkül utasította vissza több olyan igazgató pályázatát is, akiket amúgy a szülők és a tantestület is támogattak. Elsősorban olyan iskolákról van szó, amelyekben az elmúlt években többször volt valamilyen sztrájk vagy tiltakozás a kormány oktatást érintő intézkedései ellen. Köztük van a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium, a rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium is. A legtöbb helyen ideiglenesen igazgató-helyettesek látják majd el a munkát. (Népszava)

Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat
Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat

Letartóztatták Budapest III. kerületének, Óbudának a polgármesterét, Kiss Lászlót. A DK-s politikus Kisst pár napja vették őrizetbe, miután házkutatást tartottak nála. Kiss Lászlót vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. A letartóztatása összefügghet azzal a korrupciós üggyel, amely miatt a III. kerület alpolgármesterét már korábban letartóztatták, és aminek összesen 16 gyanúsítottja van. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint „politikai provokáció és aljasság” történt, és hozzátette, hogy hisz Kiss László ártatlanságában. (HVG)

Megtiltották, hogy óvszert vigyenek a hallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik karának a gólyatáborába. Az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke, Radácsi Kristóf ezt megerősítette a 444.hu-nak és azt mondta, bár tudják, hogy az óvszer a nem kívánt terhességek és szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében kulcsfontosságú, mégis úgy gondolják, hogy a legeredményesebb az, ha a diákok kerülik a szexet. Hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni a táboroztatók, az egy érdekes kérdés. (444.hu)

Megemelkedett a mentők esetszáma az elmúlt napok forrósága miatt. Az elmúlt 24 órában az előző év azonos napjához képest 40 százalékkal több beteghez kellett kimenni Budapesten. A hosszú időn át tartó forróság és az éjszakai meleg sajnos az egészségesek szervezetét is megterheli, de az idősek vagy krónikus betegekét különösen. Enyhülés leghamarabb a jövő hét elején várható az időjárásban, így ajánljuk kánikulatippjeinket a hosszú hétvégére is. Ugyanakkor komoly viharokra is figyelmeztetnek a meteorológusok, így érdemes lesz megnéznetek az előrejelzést, mielőtt szabadtéri programra indultok. (OMSZ/MET)

Forrás: C3S Kft
Forrás: C3S Kft

Magyar műholdat fog pályára állítani az űrben Elon Musk cége, a SpaceX. A WREN-1 CubeSat nevű szerkezetet ma éjjel bocsátják fel egy Falcon-9 rakétán. A műhold Magyarország területéről fog adatokat gyűjteni. Nagyon fontos szerepe lesz, többek között abban, hogy pontos előrejelzést adjon majd a várható csapadékhiányos időszakokról. Ha ezt előre tudják a mezőgazdaságban, jobban fel tudnak készülni az aszályos (száraz) időszakokra és így csökkenteni a károkat. A műholdat Kaliforniából lövik fel, és naponta 15 alkalommal kerüli majd meg a Földet. (24.hu)

Végezetül pedig itt van egy videó egy cicáról, aki azt hiszi magáról, hogy kutya. A cicus 5 hetesen került egy családhoz, ahol egy csomó kutya volt, így velük nevelkedett. Talán nem csoda, hogy át is vette az ő szokásaikat. Elképesztően édes videó arról, ahogyan együtt birkózik, sétál és úszik a kis vörös macska a kutyacsaládjával. Ezzel kívánunk nagyon kellemes hétvégét nektek!

(Kiemelt kép: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.