Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Közösségi oldalakon megosztott nyaralós képeken egy új fajta kaméleont vettek észre német zoológusok. Miután sikerült beazonosítani, hogy hol is készültek a képek, két német tudós rögtön Madagaszkárra utazott. Itt találtak rá a picike, mindössze 33 milliméter hosszú hüllőre. Az új faj hivatalos neve Brookesia nofy lett.

Picike. Kép: Facebook/Andolalao Rakotoarison

A most megtalált pici hüllő levélkaméleon, pont úgy, mint a Brookesia nemzetség összes tagja. A színük a lehullott levelekre hasonlít. De főleg a méretük miatt különlegesek. Mert hiába csak 33 milliméteres az új faj, még ezzel sem nyerte el a világ legkisebb hüllője kitüntető címet. Azt ugyanis a 2021-ben, szintén Madagaszkáron felfedezett Brookesia nana viseli, ami mindössze 22 milliméter hosszú.

Az újonnan megtalált faj a szerencsének köszönheti a fennmaradását. Ugyanis a szigetország partmenti esőerdőjében találták, ami a világ egyik legveszélyeztetettebb élőhelye. Ez a kicsi hüllő viszont egy szállodához tartozó védett magánrezervátumban él az erdőn belül, amit az elmúlt húsz évben nem bolygattak meg a tulajdonosai.

Ilyen morc a Brookesia nofy szemből. Kép: Facebook/IUCN SSC Chameleon Specialist Group

Kiderült az is, hogy a kaméleont már öt éve lefotózta egy helyi újságíró egy közeli erdőrészben. De amikor két éve megpróbálták felkutatni, már nem jártak sikerrel a kutatók, ugyanis az erdő ezen része már elpusztult. Bozóttűz áldozata lett, amit valószínűleg szándékosan gyújtottak a helyiek. Az ilyen tudatos erdőirtások mögött többnyire valamilyen gazdasági érdek húzódik: vagy a termőföldre volt szükség, vagy építkezni akart itt valaki. Ez viszont a rengeteg állatfajt sodorhat a pusztulás szélére. És az esőerdőkben bőven lehetnek olyan fajok is, amiket még fel sem fedeztünk. (newscientist.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.