Hungarikum lett a sűrített paradicsom. De mi az a hungarikum?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A minap bejelentette az Agrárminisztérium, hogy hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom. A hungarikum szót biztosan te is hallottad már, és még ha nem is érted pontosan, mit jelent, valószínűleg van sejtésed róla.

A hivatalos definíció szerint „a hungarikum gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

Azaz lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy JELLEGZETES MAGYAR VALAMI, amit külföldön és itthon is a magyarság eredményeként tartanak számon, legyen ez termék, természeti érték, étel stb.

Gulyásleves. Ralf Roletschek / Wikipedia

Hogy mi lesz jellegzetes magyar valami, azt törvény szabályozza és egy bizottság dönti el. Már a 2000-es évek elején felmerült, hogy a magyar nemzeti értékeket összegyűjtse és értéktárakba rendezze valaki. Ennek az volt a célja, hogy védjék és megőrizzék ezeket az értékeket a következő nemzedékek számára, azaz nektek. 2012-ben létrejött a hungarikumtörvény és azok a bizottságok is, amik döntenek arról, mi kerülhet be a hungarikumok közé.

A jellegzetes magyar valamik először a Magyar Értéktárba kerülhetnek, onnan terjeszthetők fel a Hungarikumok Gyűjteményébe. De attól, hogy valami bekerült az értéktárba, még nem biztos, hogy hungarikum is lesz. A bizottságnak döntenie kell arról, hogy ez a valami csak egy adott megyében, helyszínen ismert és kiemelt fontosságú, vagy máshol is ismerik, szeretik, használják, így egész Magyarországot tudja „képviselni”.

Hungarikumok Tihanyban. Wikipedia

Hungarikum például a lángos, a dobostorta, a bajai halászlé és a gulyásleves. De hungarikum például Puskás Ferenc életműve is. Nem véletlenül történik meg oly gyakran, hogy ha külföldön jár egy magyar, akkor a helyiek azt emlegetik neki, hogy „Puszkász, Puszkász.” De ide tartozik a Hévízi-tó, a kürtőskalács vagy az egri bikavér.

Az Értéktárban többek között olyan dolgok találhatók, mint a klasszikus magyar nóta, a Magyar Népmesék tévésorozat, a vecsési savanyú káposzta vagy a fagyasztott mirelit termékek. A Mirelite amúgy egy márkanév, amit a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság hozott létre (Mezőgazdasági és Ipari Rt. + Elite).

Városliget, Budapesti Ipari Vásár, 1960. Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Az Agrárminisztérium közlése szerint tehát bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

  • a kocsi, egy magyar eredetű lófogat, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát.
  • Hungarikum lett a szaloncukor, ami a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke.
  • És a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom, ami kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik

  • a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke,
  • és a déli harangszó, ami, nos, a déli harangszó.

A magyar és nyugati hagyomány szerint a déli harangszó az 1456. július 22-én kivívott nándorfehérvári diadallal függ össze, amikor a középkori keresztény Magyar Királyság déli kapujának tartott végvárat Hunyadi János megvédte a muszlimok támadásától.

A harangszóval és a paradicsommal, meg a szaloncukorral tehát összesen 92 hungarikumunk van, és 154 nemzeti értéket tartunk számon.

Forrás: Hungarikum.hu. Kiemelt kép forrása: Pixabay, Aranyfácán, Wikipedia.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.