Honnan ered a futball?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha szereted, ha nem, az elkövetkező hetekben nem lehet elmenni a foci mellett. Most zajlik ugyanis az Eb, amire a magyar csapat is kijutott. Ha nem vagy nagy drukker, akkor is érdekes lehet, hogy egyáltalán honnan ered a futball. És még az is lehet, hogy a legnagyobb rajongók sem tudják.

(Kíváncsiak vagyunk a te véleményedre is! Érdekel a foci, vagy magasról le van tojva? Csak pár kérdés, és nyerni is lehet!)

A labda rugdosása már időszámításunk előtt elkezdődött, a történészek szerint Kínában és Mexikóban. Kínában cujunak hívták, ami rúgott labdát jelent. Mexikóban pedig az olmékok (egy indián nép) játszották kaucsuklabdával. A kaucsuk egy fának a nedve, amiből a gumi készül.

Bőrben szőr

Később az ókori Rómában és Görögországban is játszottak, bár ez inkább hasonlított a mai rögbire. Ők egy szőrrel bélelt bőrlabdát használtak.

Aztán jött a középkor, amikor már egyre többfelé rúgták a bőrt Európában, de nagyon eltérő szabályokkal.

Amit ma fociként ismerünk, a 19. századi Angliában született meg, itt fejlődött ki a mai szabályrendszer. Ezt az 1863-ban megalakult Angol Labdarúgó-szövetség írta össze. Ezek a következők:

  • Két csapat játssza, mindegyikben 11 játékos van. Egy kapus és 10 mezőnyjátékos.
  • A cél: gólt rúgni.
  • A játékidő összesen 90 perc, két félidőre osztva.
  • Mindkét csapat 3 játékost cserélhet le a meccs során. Aki egyszer lejött a pályáról, már nem mehet vissza.
  • A szabálytalanságot sárga vagy (ha nagyon durva) piros lappal büntetik. Két sárga lap egy pirosat jelent és aki olyat kap, többé nem térhet vissza a játékba. A csapat mínusz egy emberrel játszik onnantól.
Az aranycsapat. Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László. Forrás: Wikipédia
Az aranycsapat. Első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula. Hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László. Forrás: Wikipédia

A magyar labdarúgás külföldön is emlegetett legnagyobb sikere 1953. november 25-én volt Londonban. A már 90 éve veretlen angol labdarúgó-válogatottat 6–3-ra győztük le. A találkozó az „évszázad mérkőzése” néven híresült el, azóta például Puskás Ferenc nevét a világ legeldugottabb helyein is sokan ismerik.

És akkor nézzünk még pár érdekességet, fun facteket a fociról:

  • 1921-ben az Angol Labdarúgó-szövetség megtiltotta, hogy nők focizzanak versenyeken, pedig előtte az ő körükben is népszerű volt a játék. Ez a tiltás egészen 1971-ig érvényben volt. Először 1996-ban az Atlantai Olimpián vezették be a női focit mint versenyszámot.
  • Az első FIFA-világbajnokságot 1930-ban tartották Uruguayban és összesen csak 13 csapat játszott.
  • A második világháború miatt 12 évig szünetelt a világbajnokság. 1950-ben kezdődött újra.
  • A brazil világklasszis játékos, Ronaldinho 13 éves korában egy ifjúsági mérkőzésen 23 gólt szerzett egy meccsen. Csapata 23-0-ra nyert. Ez azóta is rekordnak számít.
  • A világ leggyorsabb gólszerzése 2,8 másodperc volt meccskezdés után. Az uruguayi csapat játékosa, Ricardo Olivera szerezte 1998-ban.
  • Egy meccsen a játékosok átlagosan 10 kilométert futnak.
  • A foci számít a világon a legnépszerűbb sportnak. A világbajnokságot átlagosan egymilliárd ember nézi.
  • 1990-ben Kamerun lett az első afrikai ország, amelyik eljutott a világbajnokság negyeddöntőjébe. Mivel ők voltak a leggyengébbnek számító indulók, ahogy haladtak előre sikerrel, egyre többen szurkoltak nekik, nagyon népszerűek lettek.
  • A focilabda nagyon sok anyagból készül: bőr, latex, poliészter, pamut. A gyártók sokszor titokként kezelik, hogyan készül egy-egy labda pontosan.

(Kiemelt kép: Pixabay)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.