Hogyan neveld a szüleidet?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az életed tele van szabályokkal. Onnantól kezdve, hogy mikor mit eszel, hogyan öltözködsz, mikor menj át az úttesten odáig, hogy mit csinálhatsz az iskolában a telefonoddal, szabályokat kell követned. Ezek nagy része tök feleslegesnek és totál hülyeségnek tűnik (és nyilván van, ami az is), de azért a szabályoknak van értelmük.

Nagy részük ugyanis azért alakult ki, hogy életben maradj. Ezért tilos például a konnektorba nyúlkálni vagy vonatok tetején ugrálni. Más szabályok azért, hogy ne menjünk egymás idegeire. Ezért nem szabad gyakorolni a trombitán este a lakásban és ezért kell sorba állni a pénztárnál.

Olyan szabályok is vannak, amik betartása nem is annyira a szükség, hanem inkább a jómodor miatt fontosak. Ezek azok a bizonyos illemszabályok, amiket már Süsü is tud. Illik például köszönni a szomszédnak, és átadni a helyet az időseknek a buszon. És ide tartozik az is, hogy nem megyünk rövidgatyában ünnepi vacsorára.

És persze vannak törvények is, amik mindenkire kötelezőek, akik egy országban élnek. Ezek be nem tartása komoly következményekkel járhat. Ilyen például az, vehetsz-e gyerekként részvényt, hogy vásárolhatsz-e snüsszt vagy Poco Bart. De ide tartozik az is, hogy tilos lopni és ártani másoknak.

Aztán ott vannak azok a szabályok, amiket a szüleid hoztak. Ilyesmi például az, hogy mikor kell este lefeküdnöd, mennyit játszhatsz a számítógépen vagy hogy hétvégén hova és meddig mehetsz el a barátaiddal. Ahogy nősz, úgy lesznek egyre idegesítőbbek és bosszantóbbak ezek a szabályok, de a jó hír az, hogy ha ügyesen állsz hozzá, lehet ezeken változtatni. A szüleid ugyanis szeretnek és jót akarnak neked. Azért van nehéz dolgod, mert a felnőttek nem mindig veszik észre, hogy nem vagy már kisgyerek és bizonyos dolgokban képes vagy már önállóan dönteni. A lényeg viszont, hogy megfelelő kommunikációval és hozzáállással sikerülhet megnevelni a szüleidet.

A szülők neveléséhez elengedhetetlen dolog a

1.Tisztelet

Ez így leírva nagyon ósdi és elcsépelt, de mégis fontos. Hiába vagy mérges a szüleidre, ha rájuk csapod a szobaajtót és elküldöd őket a búsba, nem sok mindent fogsz elérni. Plusz te leszel a büdös kölök, akivel nem lehet szót érteni, és lám, tényleg megérdemled a szobafogságot, hiszen hogy beszéltél anyáddal. Sokkal jobban jársz, ha udvarias és nyugodt tudsz maradni, mert nagyobb eséllyel ők is jobban reagálnak majd. Persze minden családban előfordul, hogy repkednek a sértések oda-vissza. De ezek után viszont nem ciki bocsánatot kérni, ér kimondani, hogy dühös és frusztrált vagy és nem ciki elmondani azt sem, hogy (ha már Süsü) mi vajon a szíved terve.

Pixabay

2. Az ésszerű szabályok és határok betartása

Az otthoni szabályokat egy pontig kizárólag a szüleid hozzák, de már elég nagy vagy ahhoz, hogy te is alakítsd ezeket. Nyugodtan kérd meg a családodat, hogy kopogjanak, ha bemennek a szobádba. És arra is, hogy ne nyúljanak a dolgaidhoz. De te is tartsd be, ha ők kérnek ilyesmit. Érj haza a megbeszélt időre, csináld meg a házimunkát, amit megígértél. Ha megbízhatóan együttműködsz a családdal, a határokat is könnyebb lesz tágítani. Ha tudják, hogy mindig pontosan hazaértél tízre, már nem lesz gond, ha egyszer azt kéred, hogy tizenegyig tartson a kimenőd.

3. Adok-kapok

Ha te vagy az, aki folyton morcog, akivel nem lehet beszélni, aki csak a szobájában játszik egész délután, akkor nem jutsz előre a szülőknél. Érthető, ha nincs kedved minden nap válaszolni arra a kérdésre, hogy mi volt a suliban, pláne, ha tényleg nem volt semmi érdekes. De szegény anyukádnak ezek a beszélgetések nagyon fontosak, hiszen egyre ritkábban lát és azt érzi, hogy elveszíti az ő kicsikéjét. Szóval, adj valamit magadból. Ha nincs kedved beszélgetni, csak legyél ott egy picit. Segíts a házimunkában vagy tedd le a telefont a közös kajálásoknál. A közösen eltöltött idő mindenki javára válik, a felnőttek is jobban megismernek, és akár tanulhatnak is tőled.

4. Beszélgetés

Ez is közhelynek hangzik, és a fentiekből következik is. De nemcsak az a fontos, hogy téged meghallgassanak otthon, hanem az is, hogy te is megértsd, hogy miért olyan fontos a szüleidnek betartatni egyes szabályokat. Ha megérted, hogy miért féltenek annyira, vagy hogy mi a szándékuk egy-egy kéréssel vagy követeléssel, akkor kiderülhet, hogy melyik az, ami tényleg fontos és melyik az, amit csak azért hozott az anyukád, mert gyerekkorában ezt szokta meg. És akkor talán együtt át is alakíthatjátok ezeket.

5. Humor

Ha azt érzed, hogy a szüleid a legósdibb, legcikibb, leginkább átnevelhetetlen lények a világon, és azt gondolod, hogy egy láthatatlan fal van köztetek, ez lesz a fegyvered. A humor, a nevetés az, ami a megfelelő időben bevetve tényleg csodákra képes bármilyen családi perpatvarban.

(Források: kamaszpanasz.hu, adv4life.com, Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.