Hogyan lehet jól aludni a hőségben?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A klímaváltozás miatt egyre melegebbek a nyaraink, és bár sokan élvezik a rekkenő hőséget is, azért aludni nem a legkönnyebb (vagy kellemesebb) benne. És mint arról már írtunk nektek, a rossz alvás vagy kialvatlanság az egész napunkra rányomja a bélyegét.

Itt van néhány tipp, ha a kánikulában nehezen tudsz aludni.

Hagyd ki a sziesztát – gyerekkorban amúgy is a többség utálja, mármint a kötelező délutáni alvást. De ahogy egyre idősebbek leszünk, meg ha nem kötelező, annál jobban esik egy kis délutáni szundi. Ha valaki meg tudja állni, hogy csak 30 percet bóbiskoljon, az tök oké, de ha bealszik több órára, akkor éjjel nehezebben fog menni neki az alvás. Persze a másik bökkenő, hogy nyáron azok is szoktak sziesztázni, akik amúgy nem. Mert a meleg kiszív minket. De ha éjszaka gondjaink vannak az elalvással, érdemes a délutáni szunyókát kihagyni.

Sötétített háló –  a légkondi kényes téma. Vannak, akiknek életmentő, mert a szervezetük kikészül a melegtől. Mások nem szerelnek be, mert káros a környezetre. De nemcsak ez lehet az ok, hanem az is, hogy nem olcsó és megdobja a villanyszámlát. Bár egyre több takarékos légkondi készül, nyilván nem minden háztartásban van. És amúgy is, éjszakára nem egészséges járatni – mondják a szakik.

A hálószobában érdemes nappal lehúzni a redőnyt vagy elhúzni a függönyöket. Sajnos a szellőztetést is érdemes a kora reggeli vagy késő esti órákra tenni, mert nagy eséllyel napközben a kinti levegő melegebb, mint a benti. Napközben ventilátorral lehet enyhíteni a helyzeten.

A hűvösebb szoba kulcsfontosságú a jó alváshoz, kutatások bizonyítják, hogy hűvösben pihentetőbben alszunk, mint melegben.

Minél kevesebb bugyolálás – sokan szeretnek paplanba bebugyolálva aludni, de nyáron érdemes minél kevesebb cuccot magunkra aggatni. Laza pizsiben vagy akár csak alsóneműben aludni. Ha nagy a meleg, elég lehet csak a huzatot magunkra tenni, a nagy paplanba belefülledhetünk. Viszont valami takarószerű mindenképp jól jön, mert a test elalváskor lehűl és még az is megeshet, hogy picit fázni fogunk éjjel.

Nem ajánlott a jéghideg zuhany – alvás előtt főleg. A hidegtől az erek összeszűkülnek, mert próbálják melegen tartani a testedet, amit hűtesz éppen. Így épp ellenkező hatást érhetsz el. Langyos vagy picit hidegebb vízzel érdemes ilyenkor zuhanyozni, de semmiképp ne sokkold a tested jéghideggel. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.