Hogyan kerülhetsz be a Guinness Rekordok Könyvébe?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szeptemberben jelent meg a Guinness Rekordok Könyvének legutóbbi, jubileumi, hetvenedik kiadása. Ebben olyan rekordok találhatók, amiket az elmúlt egy évben állítottak fel. Ilyen például a legtöbb trükköt bemutató birka, vagy a legtöbb alsógatya, amit 30 másodperc alatt egyenként felhúzott valaki. Ez utóbbi rekordot egyébként egy ausztrál férfi, bizonyos Nicholas Manning állította fel egy amerikai tehetségkutató tévéműsorban. A kísérlete sikerült, a zsűrit viszont nem győzte meg.

De az idei kiadványban olyan fantasztikus teljesítmények is helyet kaptak, mint a leghosszabb távolság, amit SUP-on (ez az álló eveződeszka) megtett valaki (2677,34 km). De bekerült a leghosszabb sarkköri ultramaraton is, ezt ráadásul egy nő, Donna Urquahart teljesítette. Ő összesen 1402,21 km-t futott az Antarktiszon. Ez átlagosan napi 50 km-t jelent 28 napon keresztül.

Állati eredmények is helyet kaptak a kiadványban, ilyen például a már említett birka, aki 11 trükkre képes, ezzel ügyesebb, mint egy átlagos kutya. Szerepel a könyvben a világ legmagasabb zsiráfja is, ami 5,7 méteres. És helyet kapott a rekorderek közt az a kutya is, amelyik egy perc alatt a legtöbb aprópénzt tudta belehelyezni egy palackba.

Persze egészen vicces és fura rekordok is születtek az elmúlt évben, ezek közül többet már mi is megmutattunk. Azt viszont még eddig nem írtuk meg, hogy mit csinálj, ha van valami különleges képességed, tulajdonságod vagy trükköd, amiben te vagy a legjobb, és ami még nem szerepelt a könyvben. De azt tudnod kell, hogy 16 éven aluliaknak külön kategóriájuk van, amiben felnőttek rekordjai nem szerepelnek. Érdemes ezért böngészni a gyerekeknek szóló Guinness-oldalt is, hátha itt is van olyan trükk, amiben te jobb vagy. Itt egyébként tippeket is adnak, mivel próbálkozhatsz.

Ha megvan, miben szeretnél rekordot felállítani, a Guinness honlapján kell fiókot nyitni. Ehhez a szüleid segítségére is szükség van, a beleegyezésük nélkül nem jelentkezhetsz. Ha kész a fiók, ebben le kell írni azt, hogy mivel jelentkezel, vagy milyen régebbi rekordot döntenél meg. Ha beadtad a jelentkezésed, várnod kell, sokszor heteket is, mert évente több tízezer új jelentkező van, ezeket pedig egyenként bírálják el.

Ha ezen is túl vagy, kapni fogsz egy útmutatót arról, hogy miként kell bizonyítani a rekordot. Erre több lehetőség is van, sokszor elég egy fotó, videó vagy szemtanú is. Általában a kísérletnek megfelelő bizonyítékokat fogják majd bekérni. Ezeket pedig a Guinness bírái fogják értékelni, és ha elfogadják, megkapod a hivatalos papírt arról, hogy rekorder vagy. Ha ez megtörténik, mindenképp szólj nekünk is, hogy írhassunk rólad.

kép: kids.guinnessworldrecord.com

A Guinness Rekordok Könyve egyébként maga is tart egy rekordot. Ez a világ valaha legtöbbet eladott könyvsorozata. 1955-ben jelent meg először, és nem csoda, ha sokan a Guinness nevű sörfőzdével kapcsolják össze a nevet. A könyv ötlete ugyanis a főzde akkori igazgatójának az agyszüleménye. Sir Hugh Beaver vadászat közben összevitatkozott a társaival arról, hogy vajon a nyírfajd, vagy az aranylile a leggyorsabban repülő madár a világon. Ebből született meg az első könyv. Eleinte még nem szerepeltek benne állati teljesítmények, de néhány éven belül ezek is megjelentek a könyvekben. A kötet pedig azóta 35 nyelven megjelenik a világ számos országában.

(Amúgy pedig nem a nyírfajd, sem pedig az aranylile nem a leggyorsabb madár. Ezzel a rekorddal a sertefarkú sarlósfecske büszkélkedhet, amelyik vízszintesen repülve 170 km/h sebességre képes. Ennél gyorsabb ugyan a vándorsólyom és a szirti sas is, de csak zuhanórepülésben.)

guinnessworldrecords.com, kids.guinnessworldrecords.com, kidsnews.com.au

Kiemelt kép: a Guinness Rekordok Múzeuma. Forrás: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."