Hódharapás, tigrisüvöltés, EU-s harag – híradó hétfőn

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem nagyon tetszik az EU-országoknak, hogy a soros elnökséget ellátó Magyarország miniszterelnöke a múlt héten Kijev után Moszkvába, majd Pekingbe sietett tárgyalni. Orbán Viktor ezekről a találkozókról nem értesítette az EU vezetőit, de az elnökség logójával látta el az utazásairól készült fotókat. Ezért komolyabban felmerült, hogy az EU bojkottálja az augusztus végén esedékes külügyi tárgyalást Budapesten, és helyette sajátot szervez máshol, ugyanabban az időpontban. Ezt az ülést Gymnichnek nevezik, és mindig az elnökséget adó tagállam rendezi az unió védelmi, illetve külügyminisztereinek részvételével. Sem a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta az értesülést, de az ügy várhatóan előkerül majd a jövő heti szokásos ülésen. (hvg.hu)

Hód harapott meg egy nőt Budapesten. A nő a kutyáját sétáltatta, és mivel hűsölni akartak, térdig belementek a Dunába. Alig fél perc telt el, amikor a nő érezte, hogy egy nagy szőrös állat nekiütközik a lábának, majd megharapja. Azonnal kiszaladt a vízből, amikor visszanézett, még látta a hód fejét, és azt, ahogy elúszik. Nagyon fájt a lába, egyből orvoshoz ment, de azóta is naponta kell visszajárnia, hogy oltásokat kapjon. Ő maga nem nyilatkozott az esetről, de annyit megjegyzett, hogy egyetlen másodpercig sem hibáztatta az állatot a támadásért, mert ő sétált be annak életterébe. A környéken évek óta rendszeresen látják a hódokat. A hód védett állat, az elmúlt évtizedben nagyon sok lett belőle Magyarországon. (rtl.hu)

Dupla annyi narancs van az olaszországi Fantákban, mint a Magyarországon árusított üdítőkben. Az olasznak az íze és a színe is teljes más: több „igazi” narancslé van benne, savanykásabb, és nem annyira műízű, mint az itthon kapható. Erről a Pénzcentrum egyik olvasója panaszkodott, aki összehasonlította a két italt. Az üdítőt gyártó Coca-Cola megerősítette, hogy eltérő összetételű Fantát árul itthon, mint több más országban, bár ez soha nem is volt titok. A Fanta íze országonként eltér, többféle recept alapján gyártják. A különbség oka, hogy van, ahol a megtermett gyümölcs felhasználására, máshol a cukor csökkentésére, néhol épp a mesterséges édesítőszerek elkerülésére helyezik a hangsúlyt. A legszerencsésebbek amúgy a görögök, nekik 20 százalékos gyümölcslé-tartalommal állítják elő a Fantát. Az olaszoknál ez 12, a magyaroknál 5, az osztrákoknál 3 százalék. (Pénzcentrum)

Pixabay

Szomorú felmérés készült nemrég, ami azt állapította meg, hogy idén nyáron a magyaroknak nagyjából 70 százaléka nem jut el nyaralni legalább egy hétre. A Publicus Intézet kiderítette, hogy a 18–25 évesek 45 százaléka, a 60 évnél idősebbeknek viszont mindössze 15 százaléka utazik valahova legalább 7 napra. Azok, akik terveznek nyaralást, átlagosan 11 napot töltenek pihenéssel. Csak 47 százalékuk mondta azt, hogy nem jelent számukra nagy anyagi megterhelést a nyári utazás. 44 százaléknak azonban hónapokon át spórolnia kell ahhoz, hogy megengedhesse magának a kiruccanást. 1 százalék ehhez kölcsönre, hitelfelvételre szorul. (Népszava/Publicus)

Holnap tetőzik a hőmérséklet, brutális meleg várható. Országszerte nagyon meleg lesz, 35–41 fok közé ugrik majd a hőmérséklet, de délkeleten 41 fok fölé is kúszhat a hőmérők higanyszála. Kedden a sok napsütés mellett felhősödik is majd az ég, és az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt. Komolyabb enyhülés azonban még nem várható, egész héten marad a kánikula. Arról, hogyan maradhatsz biztonságban a melegben, ebben a cikkben írtunk. (Időkép/Kispolgár)

Csodálatos videó született arról, ahogy a walesi állatkertben született első tigriskölyök az üvöltést gyakorolja. Zaza május 25-én született a Manor Wildlife Parkban, és imádja az anyukáját, Terimát. A szumátrai tigris a világ egyik legveszélyeztetettebb tigris alfaja, amelyet az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat fenyeget. Az állatkert minden erejével azon van, hogy Zaza egészségesen és erősen nőjön fel. Bár az üvöltést azért még gyakorolni kell. (BBC/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.