Hiányzik a hó? Erre az érzésre már egy külön szó is van

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ökoparalízis vagy a klímaszorongás nem újkeletű fogalmak. A mostani száraz, tavaszias karácsonyunk után azonban érdemes megismerkedni egy harmadik kifejezéssel is: a szolasztalgiával.

A szolasztalgia nagyjából azt a szomorú érzést jelenti, amelyet akkor érzünk, ha közvetlen közelről tapasztaljuk, ahogy az otthonunk vagy az élőhelyünk jelentősen megváltozik, vagy annak bizonyos részei elpusztulnak. Szó szerint: az otthonosság elvesztése miatt érzett fájdalom.

Honvágy otthon

Egy környezeti kérdésekkel is foglalkozó filozófus, Glenn Albrecht alkotta meg a kifejezést. Ő úgy fogalmazott, hogy a szolasztalgia „olyan honvágyat jelent, amit akkor érzünk, amikor otthon vagyunk.” A filozófus akkor írta le ezt a szót, amikor megpróbálta megragadni, milyen fájdalmat érezhettek az ausztráliai Hunter régió lakói, amikor meglátták, hogyan pusztították el a tájat az oda telepített bányaüzemek.

Régen a tél hideget és havat hozott, hóembert építeni és szánkózni is több lehetőségünk volt. Most igazi örömünnep, ha jut 3-4 hófödte nap az évszakban.

Súlyosabb a helyzet az olyan országokban és kultúrákban, ahol a tél az emberek életmódjába is teljesen beépült. Észak-Minnesotában például igen hosszú a tél. A lakók alkalmazkodtak is hozzá, és virágzó üzletet varázsoltak a korcsolyázásból vagy a lékhorgászatból. De most, hogy minden olvad, számos ilyen tevékenység eltűnik. A síelés is egyre nehezebbé válik, hiszen a havat felváltja az eső.

Örömtelen sötétség

Norvégiában attól tartanak, hogy a klímaváltozás miatt ugyan marad a sarkvidéki tél sötétsége, de annak örömei nélkül. Például nem lesz hó, ami visszaveri a fényt, nem lesz jég, ami gyönyörű mintákat hoz létre. A Tromsø nevű norvég városban síelve lehet bemenni a munkába, de talán már nem sokáig. Mivel ezek a tevékenységek részei az ország kultúrájának, eltűnésükkel megváltozik az emberek kapcsolata az otthonaikkal.

A tél iránti nosztalgia ugyanakkor nem csak egy érzés: a Vox szerint cselekvésre is buzdíthat. Az eltűnő tél iránti nosztalgia felhasználható az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Hiszen azoknak a történetei, akiket az olvadás közvetlenül érint, megszólíthatnak másokat, akikhez a válság még nem jutott el.

Egy profi snowboardos, aki utálja, hogy nem űzheti többé kedvenc sportját, meg is alapította a Protect Our Winters (Védjük meg a telet) nevű csoportot. Ők összegyűjtik a téli sportok szerelmeseit, hogy elérjék a szavazókat és próbáljanak hatni a törvényhozókra, hogy jó döntéseket hozzanak a klímavédelmi kérdésekben.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.