Hétvégén nagyüzem van a Hungaroringen

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A hétvégén rendezik a 39. Formula-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen, Mogyoródon. Emellett megtartják a Formula-2-es és Formula-3-as versenyeket is. Ezek abban különböznek a „nagy” versenytől, hogy kisebb teljesítményűek a versenyautók, és fiatalabbak a versenyzők. A legtöbbször ezekről a versenyekről lehet bekerülni a Formula-1-ben versenyző húsz pilóta közé. Akik mind egy szálig fiúk. Nőket ugyanis sokáig leginkább díszletnek használtak a Formula-1-es versenyeken, az F2-ben és az F3-ban viszont elvétve azért előfordul női versenyző.

Csoportkép az indulókról a szaúdi futam előtt. kép: silverstone.co.uk

Nincs olyan szabály, hogy nők nem versenyezhetnek a Formula-1-ben. De mégis így alakult. Az elmúlt évtizedekben közel 800 pilóta fordult meg a legfelsőbb kategóriában, közülük mindössze 5 volt nő, és egyikük sem nyert futamot. Viszont rengeteg lány szeret gokartozni és egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők is vannak olyan tehetségesek, még autóversenyzés terén is, mint a férfiak.

Épp ezért tavaly elindult az F1 Academy nevű, kizárólag nőkből álló versenysorozat. Ezt az a Susie Wolff hozta létre, aki maga is Formula-3-as pilóta volt, és 2012-ben a Williams nevű csapat F1-tesztpilótája lett. A versenyzők 16-25 évesek, közülük többen esélyesek lehetnek a férfiak közt is. A 21 éves brit Abbi Pulling vagy a 19 éves Fülöp-szigeteki Bianca Bustamante is egyre népszerűbbek, és egyre jobban figyelnek rájuk a nagy csapatok is.

kép: Instagram/ Abbi Pulling

A vasárnapi F1-es futamon az egyik legesélyesebb a brit Lando Norris, a McLaren csapat versenyzője. Ő különleges, egyedi, kézzel festett herendi mintás sisakban fog versenyezni. Ennek előzménye az, hogy a tavalyi versenyen Norris véletlenül összetörte a győztes Max Verstappen herendi porcelánból készített trófeáját.

Hétvégén feltűnik a Hungaroringen Ollie Bearman is. A 19 éves brit srácról már írtunk nektek. Ő volt az, akit egyik pillanatról a másikra dobtak be egy Formula-1-es futamba egy Ferrariban, amikor Carlos Sainz a verseny előtt vakbélgyulladást kapott. Ollie kitűnően helyt állt, és a hetedik helyen végzett. Nemrég kiderült az is, hogy a jelenleg F2-es versenyző 2025-ben már tényleg az F1 pilótája lesz, a Haas csapata szerződtette. Az is eldőlt, hogy távozik a Haas eddigi versenyzője, a nagyon rutinosnak számító Kevin Magnussen.

És ha ez még mindig nem elég, a Hungaroringen forgat a hétvégén az amerikai mozisztár, Brad Pitt is. A film címe F1 lesz és – ki nem találnátok – az autóversenyzésről fog szólni. Ennek jeleneteit veszik fel most a magyar versenypályán.

Kiemelt kép: Facebook/Hungaroring

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.