Hazaküldtek diákokat a hőség miatt, egy országban előrehozzák a karácsonyt – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hazaküldték a pokoli hőség miatt a budapesti Leövey Klára Gimnázium diákjait. A tanulóknak hangosbemondón szóltak délben, hogy befejezik a tanítást, mert kibírhatatlan a meleg a termekben. Az osztályfőnökök egyenként ellenőrizték, minden tanuló hallotta-e a bejelentést. A nap elején elvett mobilokat visszaadták nekik, hogy tudjanak szólni a szüleiknek. Arról, hogy holnap lesz-e suli, a nap folyamán értesítik őket. Ha nálatok is forróság van, nyomozz velünk, és vigyél egy hőmérőt! (Magyar Hang)

Nemcsak nekünk, de a miniszterelnöknek is véget ért a nyár. Augusztusi hosszú szünete után a héten már Észak-Olaszországba utazik Orbán Viktor, ahol egy gazdasági fórumon fog részt venni. És minden bizonnyal újra találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, bár az ő jelenléte még nem tuti. Orbánnak egy időben jó viszonya volt az olasz kormánnyal, ám az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos eltérő álláspontja miatt már eltávolodtak egymástól az olasz miniszterelnökkel, Giorgia Melonival. (HVG)

Kuleba. Forrás: Wikipédia
Kuleba. Forrás: Wikipédia

Benyújtotta lemondását az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba. A kérelmet még a parlament elbírálja. Kuleba az orosz-ukrán háború kitörése óta azon dolgozott, hogy nemzetközi szövetségeseket találjon országának. Lemondása már egy éve felmerült, de akkor még azt mondta, csak akkor áll fel, ha maga az elnök, Volodimir Zelenszkij erre felszólítja. Kuleba mellett három másik miniszter is lemondott: az igazságügyi-, a környezetvédelmi miniszter és az egyik miniszterelnök-helyettes is. (HVG)

Fotó: Magyar Péter / Facebook

A TISZA Párt javasolja, hogy ősztől a parlamenti ülésekre a képviselők ne vihessenek be se mobiltelefonokat se okosórát – írta Facebookra Magyar Péter a sulis mobiltilalomra reagálva. A párt elnöke hozzátette, hogy a javaslatában az is szerepelne, hogy a parlamentben a laptopokon ne legyenek elérhetőek a közösségi oldalak és a külső honlapok. Magyar ezt azzal indokolta, hogy a példamutatáson túl fontos, hogy a plenáris üléseken az ország sorsáról döntenek, így jó lenne, ha a képviselők figyelmét nem vonná el magánéletük. Szintén a parlamenti ülésen való mobilozás tilalmát javasolta Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezetője. (Facebook)

Karsai Dániel. Forrás: Facebook
Karsai Dániel. Forrás: Facebook

„Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott” – ezt mondta Karsai Dániel azzal kapcsolatban, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a fellebbezését. Karsai Dániel alkotmányjogász gyógyíthatatlan beteg, többször írtunk róla nektek. Mióta kiderült, hogy életminősége folyamatosan romlik, és meggyógyulni nem fog, azért küzd, hogy a sorstársai dönthessenek arról, akarnak-e így élni, azaz az eutanáziáról. Ez ma Magyarországon tiltott. Karsai azonban nem adja fel, azt mondta, hogy új beadványokon gondolkodik. (RTL)

Nicolás Maduro. Foto: venez.pl
Nicolás Maduro. Foto: venez.pl

Október elsejére előrehozta a karácsonyt a csalással vádolt venezuelai elnök, Nicolas Maduro. Venezuela helyzetéről ide kattintva olvashattok kicsit hosszabban. A diktátor bejelentette, hogy úgy érzi, „a győzelem hatására már most karácsonyillat van, ezért a harcoló polgártársaknak köszönetképpen előrehozza a karácsonyt október elsejére”. A dél-amerikai országban folyamatosak a tüntetések a 11 éve hatalmon lévő Maduro ellen. (Guardian)

Őrizetbe vették a dán rendőrök Greta Thunberget Koppenhágában. A klímaaktivista egy Izrael-ellenes tüntetésen vett részt, amin a gázai légicsapások és Ciszjordánia elfoglalása ellen tiltakoztak. Thunberget később el is engedte a rendőrség. (Reuters)

Forrás: Ferrero
Forrás: Ferrero

Vegán verzióval rukkol elő a Nutella. Ez annyit tesz, hogy tej helyett csicseriborsó és rizsszirup lesz benne. A Ferrero szerint az új Nutellának ugyanolyan íze lesz, mint a nem vegán Nutellának. Egyelőre Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban lesz kapható. Hogy nálunk mikor, azt még nem tudni. (Ferrero)

Nemsokára lehet majd kommentelni az Insta-sztorikat – jelentette be a Meta. Most a dolog még úgy működik, hogy reakciójellel lehet reagálni, és esetleg üzenetben írni szöveget, de azt csak a felhasználó látja, a követők nem. A kommentek csak addig lesznek mindenkinek láthatók, amíg a tartalom is. Persze ez is be- és kikapcsolható lesz, különféle biztonsági korlátozások lehetőségével. (Yahoo)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.