Hátizsákokat szereltek a tudósok a teknősökre, hogy megoldjanak egy régi rejtélyt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A teknősök néhány helyen tengerpartokon alapítanak családot. Legalábbis ott, a homokba ásott fészkeikbe helyezik el a tojásaikat. Amikor a kisteknősök kikelnek, a tengerbe igyekeznek.

De a tudósoknak eddig nem volt teljesen világos, hogy a kicsik pontosan hogyan ássák ki magukat a homok alól, hogy később a víz felé vegyék az irányt.

Most egy csapat kutató néhány hátizsákos teknős segítségével feloldotta a titkot. A zsákokban gyorsulásmérők voltak. Ezekkel a tudósok tanulmányozhatták az állatok mozgását és viselkedését, megmérhették a sebességüket és az irányváltásaikat.

A vizsgálatot a Nagy-korallzátony déli részén, a teknősök egyik kedvenc fészkelőhelyén végezték. Egy kikelési detektor segítségével a tudósok észlelhették, mikor bújnak ki a kicsinyek a tojásokból. Ez általában a tojásrakás után körülbelül 60 nappal történik meg. Amikor a kicsinyek elkezdtek kibújni, a kutatók óvatosan beleásták magukat a homokba, hogy megtalálják a legkönnyebben elérhető példányokat, és gyorsulásmérőt helyezzenek a hátukra. Ezután óvatosan visszatöltötték a homokot, és a teknősök munkához láttak. Így néztek ki:

Fotó: Davey Dors / Instagram

A gyorsulásmérők eredményei azt mutatták, hogy bár a teknősök nem tudták egyértelműen felmérni, merre van a felszín, de következetesen a jó irányba haladtak. Eddig azt hitték, hogy kiássák magukat, de a mozgásuk valójában inkább az úszáshoz hasonlítható.

A tanulmány egyik szerzője szerint az ember nem is gondol arra, hogy ezeknek az apró lényeknek mennyi munkájukba kerül, hogy szinte oxigén nélkül ússzanak a homokban. Most már tudjuk, hogy csak kis ideig pihennek a kikelés után.

Ha közelednek a felszínhez, a mozgásuk is megváltozik. A tudósok szerint érdekes, hogy a teknősbébik látszólag ösztönösen tudják, merről és hogyan kell kijönniük a felszínre. Ezek az eredmények pedig nagyon sok új kérdést vetnek fel a tengeri teknősökkel kapcsolatban! (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.