Nem dobod be magad, amikor kéne? Nem vagy lusta, csak tini!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Bár tisztában vannak a tinik azzal, mennyire fontos egy témazáró, ez mégsem akadályozza meg őket abban, hogy csak a minimális erőfeszítést tegyék bele a tanulásba. Ezzel szemben a felnőttek (jó esetben), ha felmérték azt, hogy mennyire fontos egy adott feladat, tennivaló, akkor arra extra időt és figyelmet szánnak.

Egy a Harvard Egyetemen végzett kutatás arra jutott, hogy a felnőttek a nagyobb jutalomért vagy a lehetséges nagy veszteség félelmében képesek jobban odatenni magukat, vagyis jobban teljesíteni egy-egy feladatban. Ugyanez nem igaz a tinédzserekre.

Catherine Insel, a Harvard professzora 13 és 20 év közötti diákokat vizsgált egy fMRI- (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) készülékkel. Ez az agy egyes területeinek az aktivitását mutatja.

A professzor arra kérte a résztvevőket, hogy játsszanak egy videojátékot és azt mondta: a fordulókban 20 centet ad a helyes válaszért, a helytelenért pedig levon 10 centet. Később bevezetett magasabb tétű fordulókat is, ott 1 dollárt ért a jó és 50 cent veszteséget jelentett a rossz válasz.

A kutatásban arra jutottak, hogy az idősebbek sokkal jobban teljesítettek a magas téttel rendelkező körökben, míg a tiniknek a teljesítménye nem változott.

Az fMRI-készüléken látszott, hogy a tudatos teljesítménynövelés, nagyobb odafigyelés az agyi fejlettséggel állt összefüggésben. Főleg az egyik agyi pályáéval, ami 25 éves korig fejlődik ki teljesen. Tehát ez nem butaság és lustaság, hanem biológia.

A kutatás azért fontos, mert ez megmagyarázza azt is, hogy a tinédzserek veszélyérzete miért nem annyira erős, és miért hajlamosabbak kockázatos dolgokat csinálni. A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy a záróvizsgák nem a legjobbak arra, hogy felmérjék egy fiatal suliban megszerzett tudását. Inkább az év során rendszeresen tartott kisebb dogákból kellene összeállnia a végső eredménynek – legalábbis ez az ő véleményük. Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg nekünk!  (New Scientist)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.