Harminc éve halt meg Antall József 

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma 30 éve, 1993. december 12-én halt meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után. Antallnál 1990-ben rákos megbetegedést  diagnosztizáltak. Eleinte úgy tűnt, hogy legyőzi a kórt, de az sajnos kiújult, állapota pedig rosszabbra fordult.

Antall a ma már nem létező MDF (Magyar Demokrata Fórum) párt miniszterelnök-jelöltjeként nyert 1990-ben. Rendkívüli munka várt rá: a szocialista Magyarországot visszavezetni Európába, felállítani az új gazdaságot, udvariasan kikísérni a szovjet hadsereget az országból. Az Antall-kormánynak a döntései elfogadásáért alkut kellett kötnie a legnagyobb ellenzéki párttal, a liberális – és ma már szintén nem létező – Szabad Demokraták Szövetségével (SZDSZ). Így lett az SZDSZ-jelöltje, Göncz Árpád a köztársasági elnök. 

A nyolcvanas években született, akkoriban még kisgyerekeknek Antall József halála, pontosabban annak bejelentése elég sokkoló élményt hozott. Erre vonatkozóan felmérések is készültek, amik igazolták, hogy valóban meghatározó, mély nyomokat hagyott. 

A kilencvenes évek elején még nem voltak kereskedelmi tévék, a betárcsázós internet is jó pár évvel később jelent meg, sőt, vezetékes telefonja sem volt mindenkinek, nemhogy mobilja.

Így aztán a gyerekek és felnőttek is várták a köztévében sugárzott műsort. A kisebbek között  az egyik legnépszerűbb a vasárnapi Walt Disney-rajzfilmcsokor volt. Antall halála napján a Kacsamesék A gonosz bálna című epizódja ment, amikor egyszer csak, se szó se beszéd, a képernyő elsötétült és megszólalt Chopin Gyászindulója. A gyerekek hirtelen nem tudták, mi történik. A nyomasztás ment egy darabig, majd bejelentették komoran a miniszterelnök halálhírét. Az epizód végét pedig sosem adták le, nem is pótolták, így ma felnőtt fejjel lehet utánanézni, mi lett a gonosz bálna sorsa (azoknak, akiknek van Disney-előfizetésük).

Egyébként nemcsak a magyar gyerekeket sokkolták így szomorú hírekkel. A brit gyerekek épp egy Miki egér-epizódot néztek, amikor 1939-ben megszakították a műsort, és bejelentették a II. világháború kitörését. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."