Hány éves korig szabad rajongani valamiért?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Miriam Margolyes színésznő, aki a gyógynövénytantanár Bimba professzort játszotta a Harry Potter-filmekben, nemrég magára haragított egy rakás HP-rajongót. Egy interjúban ugyanis azt találta mondani, hogy

aggódik a filmek felnőtt rajongóiért, mert túl kellene már lenniük ezen az egészen.

Flickr

„Huszonöt évvel ezelőtt jöttek ki a filmek. Ez a történet gyerekeknek szól, de sokan beleragadtak ebbe” – mondta, és hozzátette, hogy felszalad a szemöldöke, amikor azt hallja, hogy valakinek Harry Potter-tematikájú esküvője lesz. Később egy beszélgetés során ismét elmondta, hogy tartja a véleményét, és szerinte a HP csak gyerekeknek való. „Ha már túl vannak a pubertáskoron, ideje elfelejteni. Foglalkozzanak más dolgokkal” – tette hozzá. Margolyes egyébként azt is megemlítette, hogy nagyon hálás azért, hogy játszhatott a filmekben, amiket csodálatosnak nevezett.

Margolyes mondatai kifejezetten meglepőek, főleg annak fényében, hogy amikor néhány évvel ezelőtt kijött a Visszatérés Roxfortba című nosztalgiaepizód, a legtöbb színész örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a HP-rajongók még mindig velük vannak. Robbie Coltrane – aki a filmekben Hagridot játszotta – úgy fogalmazott: a forgatás vége egy korszak végét is jelentette a számára. „Tíz év az életemből. A gyerekeim ezalatt felnőttek. A filmek öröksége az, hogy a gyerekeim generációja megmutatja majd azokat az ő gyerekeiknek, és így tovább… Szóval könnyen lehet, hogy a filmeket 50 év múlva is nézik majd. Én sajnos nem leszek itt… De Hagrid igen.”

GIPHY

Nos, Margolyes mintha kicsit épp ezt az üzenetet tévesztette volna szem elől a fenti nyilatkozatában. Az első HP-könyv 1997-ben jelent meg, az utolsó film pedig 2011-ben jött ki. Ez azt is jelenti, hogy több generáció nőtt fel úgy, hogy a könyvek és/vagy a filmek (vagy az azok körüli rajongás) masszív részét képezte az életüknek. Gyerekkorban még talán a Roxfort lépcsői vagy a Voldemorttal való összecsapások jelentették a fő izgalmakat, de felnőttként már más üzeneteket is ki lehet venni a történetből. Azaz akárhányszor nézzük újra, mindig más és más mondanivalót találhatunk benne.

De mit mond erről a pszichológia?

Nos, röviden azt, hogy sosem vagyunk túl öregek ahhoz, hogy rajongjunk valamiért. A rajongásra sokszor úgy tekintenek, hogy az valami olyasmi, amiből ki kell nőni. Pedig hozzájárulhat az állandóság érzéséhez, miközben az élet egy rakás változást és mindenféle problémát dobál elénk. A kedvenc filmünk, zenénk, hobbink menekülést és biztonságot is jelent akkor, amikor nehéz időszakon megyünk keresztül.

Pixabay

Bár a rajongás mértéke valószínűleg változik az évek során, nincs azzal semmi baj, ha a felnőttek olyasmivel lazítanak, amit gyerekkorukban szerettek. Valószínűleg egyetlen harmincon felüli ember sem teszi be otthon a Bogyó és Babócát a saját szórakoztatására, de egy olyan komplex világ, mint amilyen Harry Potteré, felnőtt korban is érdekes és tanulságos lehet. Más tészta, ha valaki ebben a korban még mindig köpenyben és seprűvel rohangál az utcán, otthon pedig bájitalokat főz. Bár Margolyes valószínűleg nem is rájuk gondolt.

Ahogy az ember öregszik és különböző veszteségek érik, nagyobb a veszélye annak, hogy elszigetelődik és az emberek eltűnnek mellőle. A rajongás által azonban mindig a részei lehetünk egy közösségnek. Ha tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül valaminek vagy valakinek a szeretetével, könnyebben alkalmazkodunk a változásokhoz, hiszen az, amit szeretünk, és ahogy azt szeretjük, állandó és ismerős dolog.

Pixabay

Arról nem is beszélve, hogy a fiatalok és a fiatal felnőttek számára a hőseik vagy az általuk csodált emberek inspirációt és erőt adhatnak ahhoz, hogy vigasztalódjanak, jobb kedvre derüljenek és nosztalgiázzanak. Szóval, kedves idősebb olvasónk: legyen szó bármilyen gyerekesnek tartott meséről, zenéről vagy hobbiról, amíg azok örömet okoznak neked és nem zavarják a normális életviteledet, nem érdemes megfosztanod magad tőlük.

Források: Screenrant, Deadline, BBC, Psychology Today.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.