Hamarosan lámpást gyújtanak a mécsbogarak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nyár elején, nagyjából az iskolai szünettel egy időben kezdetét veszi az egyik legszebb és leglátványosabb udvarlás, amit csak láthattok a természetben: elkezdenek rajzani a szentjánosbogarak. Hívják őket villancsónak, mécsbogárnak is. Sok helyen, arborétumokban, nemzeti parkokban sétákat is szerveznek erre az időre. A bogarak este, a naplemente után kezdenek rajzani, nagyjából 1-2 órán keresztül. Ezalatt a fás, parkos, ligetes területeken sok-sok apró fénypont repked a levegőben, ettől pedig olyan lesz az erdő, mintha tényleg tündérek laknák.

A hím bogarak tudnak csak repülni, a nőstények nem. Előbbiek egészen hétköznapi, jelentéktelen, 5-15 mm-es sötét színű bogárkának tűnnek, az utóbbiak pedig inkább hasonlítanak egy pici lárvára. Viszont ha világítanak, gyönyörűek. A nőstények a fény segítségével vonzzák magukhoz a hímeket. A bogaraknak nagyjából tíz napjuk van, hogy párt találjanak maguknak. Amelyiknek nem sikerül, elpusztul. De sajnos az is, amelyiknek igen. A párzás után a nőstény 50-100 petét rak le, és itt véget is ér az élete. A peték 20-35 nap alatt lesznek lárvák, ezekből pedig két év múlva báb lesz. A kifejlett bogarak mostanában kezdenek előbújni, és minden kezdődik előröl.

Ilyen kis semmilyen, amikor nem világít. Kép: Wikipedia

A szentjánosbogár azért tud világítani, mert világító vegyületeket, luciferint és luciferázt képes előállítani. Amikor ezek vízzel és oxigénnel érintkeznek, fény keletkezik. A bogarak még arra is képesek, hogy szabályozzák az oxigén áramlását, hogy ne világítsanak egész nap. Hanem csak este, amikor látszódnak is.

Ha szeretnél elmenni egy szervezett szentjánosbogár-sétára, érdemes minél előbb jelentkezni, mert a helyek gyorsan betelnek. Ezt például ezen az oldalon megteheted. Ha pedig csak úgy magadban élveznéd a látványt, két-három hét múlva, este 9-10 között érdemes sétát tenni egy erdős területen. De oda inkább ne menj egyedül.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Ma legózunk és örülünk a szabadnapnak!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.