Halat vacsizott Orbán, mikroRNS-ért járt a Nobel – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vacsorára tartva videózták le Orbán Viktor miniszterelnököt Olaszországban. A kormányfő többek között feleségével, Lévai Anikóval, és a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, Schmidt Máriával falatozott Clusane kikötőjében. A híres Al Porto nevű étteremben ettek, és a Qui Brescia című lap szerint Orbán a halspecialitást, polentával sült compót választotta. Egyebek mellett. Ezen kívül az is kiderült a cikkből, hogy a miniszterelnök egy luxusszálláson pihent meg. Orbán Viktor azért volt Olaszországban, mert Matteo Salvini, a jobboldali (gyakran szélsőjobboldalinak is minősített) olasz Liga párt vezetője, európai szövetségese meghívta őt a párt gyűlésére. (Qui Brescia)

Orbán az olasz pártgyűlésen egyébként kihasználta az alkalmat, hogy tovább ekézze az Európai Uniót és annak bevándorlási politikáját. Újra elmondta, majd Facebookon is posztolta: „Ha tovább büntetnek bennünket, akkor a migránsokat Budapestről Brüsszelbe fogjuk szállítani, és letesszük őket a brüsszeli hivatalok ajtaja elé. Ha migránsokat akarnak, akkor meg fogják kapni!” (HVG)

Forrás: X
Forrás: X

A mikroRNS felfedezéséért járt idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj. Az elismerést Victor Ambros és Gary Ruvkun kapta, akik rájöttek, hogy az emberi genom több mint ezer mikroRNS-t kódol. Vagyis: segítettek abban, hogy jobban megértsük, hogyan működnek a sejtjeink. Ezeknek pedig kulcsszerepük van a szervezetünk fejlődése és működése szempontjából. Ezért például a rákos betegségek kutatásában is sokat segíthet a felfedezés. A héten még jön a fizikai és a kémiai Nobel-díj is. (24.hu)

Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat
Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat

Börtönben tette le esküjét az újonnan megválasztott óbudai polgármester, Kiss László. A Demokratikus Koalíció politikusát még augusztusban tartóztatták le vesztegetés és más korrupciós ügyek gyanújával. De nemcsak ő, hanem a kerület egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is rács mögött van. Kiss jelenléte nélkül zajlott így Óbuda alakuló közgyűlése. Távollétében levelét olvasták fel, amiben azt írta, hogy ő politikai bebörtönzött és követeli valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését, különösen az Iványi Gáborék elleni eljárásokat. A jelenlévő fideszes tag szerint ez az egész szánalmas, és a levél felolvasásával az egész III. kerületi önkormányzatot becstelenítették meg. (444.hu)

Egy éve törtek be a Hamász fegyveresei Gázából Izraelbe. A palesztin fegyveresek hajnalban támadtak és 1200 embert megöltek, több százat pedig túszként hurcoltak magukkal. Többen azóta is fogságban vannak, sokakat közülük pedig megöltek. Izrael katonai támadást indított a Hamász ellen. Azóta folyamatosan megy a gyilkolás mindkét oldalon, rengeteg civil áldozattal, a háború nem csitul. Hogy miért harcolnak egymással, arról ide kattintva olvashattok bővebben. (Kispolgár)

Forrás: Pécsi Tudományegyetem.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem.

Vietnámiakat íratott be a pécsi egyetem életmentő tanfolyamára Orbán Viktor miniszterelnök öccse, Orbán Áron. A tanfolyamért csoportonként 30 ezer eurót, vagyis 12 millió forintot fizetett a Pécsi Tudományegyetemnek a Multi Shoot Zrt. cég, aminek Orbán Áron a vezérigazgatója. A képzés kétnapos, és eddig 50 vietnámit írattak be rá. A Multi Shoot egyébként egy lőtérkomplexum, élménylövészettel foglalkozik. Nemrég kiszivárgott egy hangfelvétel, amin Orbán Áron a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó Héjj Dávidnak kifogásolja, hogy a magyar hatóságok gátolják a vietnámiak vízumkérelmét (vagyis beutazási engedélyét). Hogy ez a képzés ennyiért miért érte meg a cégnek, és miért pont vietnámiakat dolgoztatnak, arra egyelőre nincs válasz. (Népszava)

Lezuhant egy kisrepülő vasárnap Dunakeszin a Gizella utcánál. Nem messze onnan van a repülőtér, de a pilóta már nem tudott odáig eljutni. Felszállás után észlelt hibát, visszafordult, de nem volt elég sebessége és hajtóereje ahhoz, hogy a reptérig a levegőben maradjon. Az első információk szerint a pilóta könnyebb sérülést szenvedett.(Dunakesziposzt)

Változások lesznek a magyar labdarúgó-válogatottban. Kerkez Milos, Horváth Krisztofer és Nego Loic sem csatlakozik a kerethez, helyettük Schön Szabolcs, ifj. Dárdai Pál és Gera Dániel került a csapatba – jelentette be a magyar labdarúgószövetség. A változások sérülések miatt történtek. A keret ma találkozik Telkiben, a magyarok pénteken a hollandokat fogadják, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovinában vendégeskednek a Nemzetek Ligája A divíziójában. (MTI)

 

Forrás: Fossil Studies
Forrás: Fossil Studies. Az új faj balról az első, feketével jelölt példány.

A dínók rajongóinak hoztunk egy hírt: új Tyrannosaurus-fajt azonosítottak Mexikóban. Ő is csúcsragadozó volt, de kisebb termetű, mint az egykor északon élő rokona. A faj kb. 72 millió évvel ezelőtt élt, ezekre az új maradványokra Coahuila tartományban bukkantak. A csontok alapján a példány még fiatal volt, és egyértelmű lett a vizsgálatkor, hogy egy eddig nem ismert fajról van szó. Új nevet kapott: Labocania aguillonae. Érdekes amúgy, hogy nem volt földrajzi oka annak, hogy a dinók elkülönülten éljenek, mégis kisebb régiókra csoportosultak faj szerint. (National Geographic)

(Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.