Ha villám csap egy tóba, elpusztulnak a halak?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Röviden: nem. Az embereknek viszont bajuk lehet belőle, szóval semmiképp se fürdőzz sehol viharos időben. Arra a szorongató kérdésre, hogy mi történik a halakkal, amikor egy villám csap a tóba, amiben úsznak, nemrég az IFL Science nevű tudományos újság adott magyarázatot.

Nos, a halaknak nem lesz semmi bajuk. Ennek az az oka, hogy amikor egy villám belecsap a víztömegbe, az áram inkább a felszínen halad végig, ahelyett, hogy mélyen behatolna a folyadékba. Ezért a tóban élő élőlények többségét egyáltalán nem érinti a dolog. Ugyanez a hatás látható akkor is, amikor a villám egy autót vagy más, áramot vezetni képes tárgyat talál el. Az áram ilyenkor is a felületen keresztül halad végig, ezét a sofőr nincsen veszélyben.

Amikor a villám egy tóba vagy óceánba csap, az áram valószínűleg csak azokra az élőlényekre hat, amelyek akkor a felszín közelében vannak. Nem világos azonban, hogy az egyes csapások pontosan milyen mélyre mennek.

Fotó: Unsplash

Mi, emberek, a halakkal ellentétben komoly veszélyben vagyunk, ha viharos időben úszunk. Sőt. Állítólag az egyik leggyakoribb tevékenység, amit az emberek csinálnak, amikor villámcsapás éri őket, az a horgászat. Hogy miért van ez így? Ha valaki érintkezik a vízzel vagy a tóban fürdik, akkor feltehetően a víz felszínén vagy annak a környékén van a villámcsapás közben.

A villámcsapásból származó áram a víz felszínén a csapás erejétől függően 100 méternél is tovább is terjedhet. Azaz nem is feltétlenül kell a villám közelében lennünk ahhoz, hogy az akár 10 millió voltos energia kárt tegyen bennünk. Ráadásul – ahogy a vasúti vezeték veszélyeiről szóló cikkből tudhatod – az ilyen nagy feszültség a levegőn keresztül is áramütést okozhat. Különösen akkor, ha a levegő párás, ahogy a víz körül általában.

A legegyszerűbb, amit tehetünk, hogy nem matekozunk, hanem azonnal kijövünk a vízből vihar idején. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.