Ha nem érdekel a foci, ott a sakkboksz

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha meguntad a futást, úszást vagy a focit, és elkezdenél valami érdekesebb sportot, ajánlunk néhány egészen furát és érdekeset. Ezek közül van, ami Magyarországon is elérhető, sőt, olyan is, amiből versenyeken, akár világbajnokságon is részt vehetsz. De azért nem baj, ha a kecsketetem-rángatás nálunk inkább nem terjed el…

1. Hobbilovaglás

Egyre népszerűbb sportág, főleg fiatalabb lányok körében. Finnországból ered, de már nálunk is rendeznek belőle bajnokságot. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy játék falovacskával a láb közt végig kell galoppozni egy lovas akadálypályán, és ahogy a díjugratásban, itt sem szabad leverni ugrás közben az akadályokat. A versenyen a pontosság mellett pontokat ér a stílus és az előadott figurák is. És még mielőtt sokan a fejüket fognák, hogy mi ez a hülyeség, meg kell jegyeznünk két fontos dolgot. Az egyik, hogy nem kis sportteljesítmény átugrani egy helyenként 100-120 centiméter magasan lévő akadályt. Különösen, ha az ugró alig valamivel magasabb ennél. Annyira nem, hogy Finnországban a hobbilovaglás az atlétika része. A másik pedig, hogy sokan épp ennek a sportnak a hatására kezdenek komolyabban atletizálni, vagy lovagolni. Arról nem is beszélve, hogy a hobbiló se nem rúg, se nem harap, és nem kér enni.

Forrás: hummahorses.com

2. Lábtoll-labda

Magyarországon szövetsége is van ennek a csapatsportágnak, aminek a lényege, hogy egy speciális, leginkább tollaslabdára hasonlító „labdát” úgy kell átjuttatni az ellenfél térfelére, hogy az ne tudja visszaadni. Háló fölött játsszák. Lábbal. Különben nem lábtoll-labda lenne a neve. Ázsiában népszerű még a zsonglőr- vagy művészi lábtoll-labdázás is.

Forrás: Wikipedia

3. Sakkboksz

Ebben a sportban egyszerre van kihívás elé állítva az izom és az agy, itt bokszolni és sakkozni kell, mégpedig tizenegy körben. Ebből hat a sakk, öt a boksz. Egy sakkmenet négy percig tart, amit aztán egy perc szünet után háromperces ökölvívás követ. Ezután újra sakkoznak az ellenfelek. Győzni kiütéssel lehet, illetve mattot adva, valamint akkor, ha az ellenfél föladja a küzdelmet. Amíg a versenyzők sakkoznak a ringben, a fülükre fülhallgatót tesznek és (állítólag) kemény metálzenét hallgattatnak velük, hogy a közönség ne tudja őket befolyásolni a következő lépésben. Magyarországon még nem terjedt el igazán, pedig létezik Nemzetközi Sakkboksz Szövetség, valamint Európa- és világbajnokság is.

Forrás: www.huckmag.com

4. Sepak takraw

Ez a több mint 500 éves csapatsportág Ázsiából származik, a röplabda és a lábtenisz szerelemgyereke, azzal „súlyosbítva”, hogy a labdát eredetileg vesszőből fonták. Igen, abból, amiből a kosarat és a kerti bútort is. Ma már persze elérhetők szintetikus labdák is. A játékot nagyjából úgy kell elképzelni, mint a röplabdát, kivéve, hogy itt minden testrésszel bele lehet érni a labdába, leszámítva a kezet és a karokat. Ezért nevezhetjük akár akrobatikus lábtengónak is. Magyarországon 2006 óta lehet ezt a sportot játszani, és bajnokságot is rendeznek belőle. Ázsiában évek óta lobbiznak azért, hogy olimpiai sportág legyen belőle.

forrás: www.insidethegames.biz

5. Kabaddi

Ez a sport is ázsiai, 1990 óta az Ázsiai Játékok hivatalos sportága. Gyakorlatilag fogócska. 7-7 ember játszik egy csapatban, két térfélen. Előbb az egyik csapat játékosa megy át a másik térfelére, és az a dolga, hogy megérintse az ott összekapaszkodott ellenfelek egyikét, majd gyorsan vissza kell szaladnia a saját térfelére. Közben az, akit megérintett, megpróbálja elkapni. Ha sikerült neki, övé a pont. Ha a „támadó” időben visszaér a saját térfelére, akkor ő szerez pontot. Ez így egész kedvesen és cukin hangzik, de a sportág leginkább egy labda nélküli rögbimeccsre hasonlít, látványos ütközésekkel, összecsapásokkal. Olyan népszerű Ázsiában, hogy a bajnokságok döntőit milliók nézik a tévében.

forrás: www.prokabaddi.com

+1. Buzkashi

A világ legveszélyesebb sportjának tartják. Afganisztánban szinte nemzeti sport, legalább 600 éve. Két csapat kell hozzá, ezek létszáma változó, attól függ, mennyi embert sikerül összeszedni hozzá. Általában valahol 20 és 50 fő közt alakul egy csapat. Hogy még érdekesebb legyen, mindenki lovon ül. A pálya közepén elhelyeznek egy fej nélküli kecsketetemet, és ezt kell minél többször eljuttatni pontszerző területre, az „igazság körébe”. És a cél érdekében minden, de tényleg minden eszköz megengedett, ezért annyira veszélyes ez a sport. És a kecskék egészen biztosan utálják az egészet.

forrás: www.amusingplanet.com

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.