Gyorsan növekszik a rövidlátó gyerekek száma

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehet, hogy te is szemüveges vagy. Lehet „pluszos” a szemüveglencséd (ekkor a közeli dolgokat nem látod elég jól) vagy „mínuszos” (ekkor a távoli tárgyakat látod homályosnak).

Az utóbbit rövidlátásnak, vagyis miópiának hívják. Ez egy olyan látászavar, ahol a tőled távol első dolgokat nem látod valami élesen.

Egy új kutatás szerint egyre több gyerek és serdülő rövidlátó, 2050-re pedig a fiatalok 40 százalékát is érintheti a látászavar. Erről már korábban is voltak aggasztó előrejelzések. Most egy csapat kínai kutató vizsgálta meg a helyzetet. Ők egészen 2023-ig gyűjtötték össze az adatokat a világ 50 országából.

A tudósok megállapították, hogy 1990 és 2023 között az 5-19 évesek körében a rövidlátás gyakorisága világszinten 24 százalékról 36 százalékra nőtt. A probléma leginkább a japánokat érinti, náluk a gyerekek és a kamaszok 86 százaléka rövidlátó. A legkevesebb „mínuszos” Paraguay-ban volt, a gyerekeknek ott csak 0,84 százaléka lát homályosan.

Ha a gyerekek és a kamaszok látása a jövőben is ugyanilyen ütemben romlik, akkor 2050-re akár a fiatalok 40 százaléka is rövidlátó lehet.

Bár a genetika nagy szerepet játszik a rövidlátásban, nem magyarázza meg, hogy miért nőtt meg ennyire a rövidlátó gyerekek száma. Ha egy gyereknek két rövidlátó szülője van és nem tölt elég időt a szabadban, a rövidlátás genetikai veszélye 60 százalékra nő.

Korábbi tanulmányok a koronavírus-járványt is összefüggésbe hozták a gyerekek látásának romlásával. De nem a vírus miatt: a kutatók úgy gondolták, az, hogy a gyerekek egész nap be voltak zárva és a képernyő előtt töltötték az idejük nagy részét, és még a suli is ott zajlott, hozzájárulhatott a problémához.

Az új kutatást készítő tudósok szerint Afrikában például a gyerekek és tizenévesek körében a rövidlátás előfordulási gyakorisága hétszer alacsonyabb, mint Ázsiában. Egyelőre senki sem tudja, hogy ez miért van így, de van összefüggés az oktatás időtartama és a rövidlátás előfordulása között. Szingapúrban és Hongkongban már két-három éves gyerekek is aktívan részt vesznek oktatási programokban, mielőtt még elkezdenék az iskolát. A kutatók szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy lelassítsuk a rövidlátás gyakoriságának a tempóját.

Mivel október a Látás Hónapja, hamarosan írunk nektek arról, hogy egészen pontosan hogyan működik a látás, mi történik a szemmel, amikor „elromlik”, és hogyan javítja meg azt a szemüveg. (ScienceDaily)

Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!