Gyerekekről és villanyoszlopokról

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Kispolgár gyerekújság megünnepelte Korda György születésnapját. Képtelenségnek hangzik, ha nem tudjuk, hogy a Reptér mekkorát megy a tizenéves korosztályban manapság. És egyébként a története klasszikus tanmese a szegény fiúról, aki nem adta fel. Akárcsak a Braille-írásé, amelynek épp a világnapja volt. Vagy Luke Littleré, akit alaposan bemutattunk kis és nagyobb olvasóinknak; egy csomó egyéb hír és érdekesség mellett. Beleértve a tarhonyát.

Látványos példája a mi munkánknak a kerecsensólyomról szóló hír, ami ugye az év madara. Ehhez a nyersanyagot a Madártani Egyesület elmondja az MTI-nek, le is hozza minden újság, hogy miképp viselkedik ő a „fás élőhelyeken.” Ilyenkor kell nekünk kapcsolni, megidézni a gyereket, akihez beszélünk, és gyorsan odaírni fás élőhely helyett, hogy „erdő.” Aztán azt is megtudta az ország, hogy a kerecsensólymok többsége „a nagyfeszültségű vezetékhálózat fém traverzeire kihelyezett mesterséges költőládákban költ.” A mi küldetésünk, hogy elnyomjunk egy teremburáját, fogjuk a táblaszivacsot, és bevéssük szépen az NFVHFT helyére, hogy VILLANYOSZLOP. Igen, tudjuk, hogy nem minden villanyoszlop NFVHFT, de azt is, hogy élő emberek így nem beszélnek, gyerekek meg pláne.

Ez persze csak a nyelvi és stilisztikai feladat, mellette ott a hírek válogatása, és a hírektől független tudásanyag feltérképezése és tálalása – ma jön például a költségvetési hiány. Ez a mi munkánk, és nem is kevés. De élvezzük, mert értelme van. Köszönjük az érdeklődést és a támogatást.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.