Gyerekekkel kampányolnak politikusok, bombariadó volt több suliban – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Népszava megnézte, hány polgármesterjelölt használ fel a kampányához gyerekeket, és arra jutottak, hogy 31 százalékuk posztolgatott közös fotót gyerekekkel kampánycélból. Ezt politikai pedofíliának hívják és a lényege, hogy politikusok tudatosan használják fel a gyerekeket ahhoz, hogy jobb színben tűnjenek fel a választók előtt. A felmérésből az derült ki, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az egyetlen, amelyik egyetlen gyerekről sem posztol fotót a közösségi oldalán. A polgármesterjelöltek között pedig egyedül Vitézy Dávid oldalán nem lehetett gyerekekkel közös kontentet találni. (Népszava)

Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta védelmi miniszterét, Szergej Sojgut, aki 2012-óta töltötte be a posztot. Egy ilyen lépés kiemelten fontos lehet, mert két éve zajlik az orosz-ukrán háború, amelynek egyik irányítója a miniszter volt. Sojgunak marad új pozíció, Putyin az orosz Biztonsági Tanács titkárának nevezi majd ki. Helyére pedig előreláthatólag a volt miniszterelnök-helyettes, Andrej Beluszov kerül. (RTL)

Szergej Sojgu védelmi miniszter Vlagyimir Putyin elnökkel. Fotó: Oroszország Kormánya

Összesen hét iskolában volt országszerte bombariadó – írja a Magyar Hang. Többek között egy budapesti, egy szegedi és egy nyíregyházi általánosban is. Több helyen emailben érkezett fenyegetés. Minden sulit átvizsgáltak, de sehol nem találtak semmit, volt, ahol délutánra már vissza is mehettek a diákok.

Saját Xbox-áruházat nyit a Microsoft júniusban. A mobilos játékokat kínáló appbolt Androidon és iPhone-on is elérhető lesz. Egyelőre még csak egy webes felülettel készülnek, nem lesz dedikált alkalmazás. Első körben pedig saját játékaikat kínálják, mint a Candy Crusht, a Call of Duty: Mobile-t vagy a Minecraftot. (HVG)

Forrás: Szegedi Vadaspark Facebook
Forrás: Szegedi Vadaspark Facebook

A látogatók szeme láttára született egy alpaka csikó a Szegedi Vadasparkban május 7-én. A kicsit ide kattintva, videóban is meg tudjátok nézni. A kis alpaka szinte teljesen koromfekete, homloka és pofája két oldala fehér színű. A Szegedi Vadasparkban – a magyarországi állatkertek közül egyedüliként – valamennyi dél-amerikai teveféle megtalálható, a vad vikunya (Vicugna vicugna) és guanakó (Lama guanicoe), a háziasított láma (Lama glama) és alpaka. Az alpakák 55-65 kilót nyomnak. A nőstény alpakák hosszú, 11,5 hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. Gyapjuk igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén. Akár tízezer forintot is megadnak egy kilogramm feldolgozatlan alpakagyapjúért. (MTI)

Vigyázzunk az egyetlen őshonos teknősünkre! A mocsári teknős Magyarország egyetlen őshonos teknősfaja, és országszerte megtalálható tavak, folyók, holtágak, csatornák mentén, mocsaras területeken. De a májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában a vizektől több száz méterre vagy kilométerre is elkóborolhatnak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezért arra kéri az autósokat és bringásokat, hogy ebben az időszakban fokozottan figyeljenek az utakon áthaladó vagy éppen ott napozó állatokra. Ha valaki úton áthaladó teknőst lát, biztonságosan álljon meg, és segítse át az úttest túloldalára, figyelve arra, hogy abba az irányba vigye, amerre a teknős igyekezett. A felnőtt teknősöket semmiképpen ne vigyék vissza a vízhez – hívták fel a figyelmet.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.